INTERVJU: Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora

Naš je nacionalni interes BiH u EU i jednakost Hrvata

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Naš je nacionalni interes BiH u EU i jednakost Hrvata
27.04.2015.
u 09:21
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko prigodom nedavne konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Jadransko-jonske inicijative snažno je podupro put BiH prema Europskoj uniji ističući nužnost brojnih reformi, pa i onih političkih. Odnos službenog Zagreba prema BiH, neovisno o tome jesu li na vlasti lijevi ili desni, naziva strateškim.
• Koliko je značajno aktiviranje SSP-a za BiH koja je posljednjih godina besciljno lutala između raznih interesa i politika?
Aktiviranje SSP-a za BiH je jasna poruka Europske unije da je zainteresirana za procese i put ove zemlje k EU. Naravno da sam sporazum može potaknuti na rješavanje i drugih pitanja koja nisu vezana samo uz proces pristupanja Uniji. Svaka reforma, ako je u dobroj namjeri i vjeri te općem interesu, podiže vrijednost društva i ugled zemlje. To je dobar signal za druge zemlje u EU jer je politika proširenja najvrednija politika Unije u stvaranju mira i sigurnosti.
• Novi pristup Europske unije prema BiH stavio je u prvi plan ekonomske reforme koje se čine ‘jednostavnije’, a ustavne gurnuo u drugi plan. Može li takav pristup dati rezultata?
Sve reforme koje su pozitivne, koje podižu standard i optimizam ljudi, su dobrodošle. Nadam se da će takve reforme omogućiti političkim liderima i vođama BiH da uz to rješavaju i temeljne odnose u BiH. Dakle, političke i ustavne odnose. Moguće je da će to potaknuti na optimizam u rješavanju ukupnih odnosa u BiH
• Hrvatski političari iz BiH ipak zagovaraju usporedni proces otvaranja ustavnih promjena jer im ovakvo stanje najmanje odgovara.
Rekao bih da se ukupnost odnosa uvijek mora rješavati. Ne mogu se zanemarivati problemi, niti se mogu rješavati samo jednom dimenzijom. U tom smislu mislim da ekonomske i društvene reforme traže jedna drugu. One su kompatibilne u razvoju jedne zemlje. Djelovanje političkih stranaka s hrvatske strane na tome planu je sasvim logično jer su i međunarodna zajednica, ali i svi čimbenici u BiH, rekao bih, uočili kako je potrebno rješavati pitanje položaja hrvatskog naroda u pogledu ravnopravnosti u BiH...

... VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.