s đumbirom

Napitak koji podiže imunitet i štiti od upala napravite doma za nekoliko minuta

Napitak koji podiže imunitet i štiti od upala napravite doma za nekoliko minuta
05.12.2020.
u 11:30
Pogledaj originalni članak

Đumbir je namirnica koja se koristi u kuhinjama cijelog svijeta, ne samo zato što ima specifičan okus koji promijeni i obogati svako jelo, već i zbog toga što je iznimno zdrav, piše ljepotaizdravlje.hr. 

U Južnoj Aziji ova gomoljasta biljka koristila se kao lijek zbog toga što obiluje antioksidansima te zato što djeluje protuupalno. Đumbir je bogat raznim mineralima i vitaminima te gingerolom koji potiče probavu te olakšava tegobe poput nadutosti i grčeva. Ono što ga čini izuzetnim su mnogobrojni načini na koje se može koristiti. Osim u kuhanju, đumbir se koristi i kod spravljanja zdravih napitaka poput čaja, limunada te đumbirove vode. Đumbirova voda pomaže u hidrataciji, djeluje protuupalno, pomaže kod probavnih problema i nadutosti, poboljšava raspoloženje, popravlja cirkulaciju, odličan je lijek za bolove u mišićima i umor, a pomaže čak i kod smanjenja ateroskleroze, odnosno nakupljanja opasne masti u arterijama.

Kako napraviti đumbirovu vodu?

Baš kao i čaj od đumbira, voda obogaćena ovim zdravim gomoljem spravlja se doma u samo nekoliko jednostavnih koraka. Sve što vam je potrebno za ovaj ljekoviti napitak su voda, đumbir te med i limun po želji.

Sastojci

Žlica svježe naribanog đumbira
4 šalice vode
1/2 žlice meda (ako želite)
Nekoliko krišaka limuna (ako želite)

Priprema

Kuhajte vodu dok ne provri
Maknite s vatre, dodajte ribani đumbir te ostavite 10 minuta
Procijedite napitak kako biste se riješili ribanog đumbira
Po želji dodajte med i limun
Pijte toplo ili rashladite u hladnjaku

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.