Cijene u BiH

Nakon što zadovolje egzistencijalne potrebe, građanima ne ostaje ništa

Nakon što zadovolje egzistencijalne potrebe, građanima ne ostaje ništa
28.09.2016.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Nakon što su podaci za srpanj pokazali kako su cijene niže u odnosu na lipanj, isti slučaj se, prema dostupnim podacima, dogodio i u kolovozu u odnosu na srpanj. Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu su u prosjeku niže za 0,3 posto. Ono što je poskupjelo su alkoholna pića, duhan, te komunikacije za 0,1 posto, kao i rekreacija za 0,4 posto. Ostala dobra i usluge skuplji su za 0,2 posto. U kolovozu su hrana i bezalkoholna pića bili jeftiniji za 0,6 posto, odjeća i obuća za 0,9, stanovanje i režijski troškovi za 0,4, zdravstvo za 0,8 i prijevoz za 0,1 posto. Razina cijena u kolovozu ove u odnosu na isti mjesec 2015. niža je za 1,2 posto.

U nedavnom istraživanju Eurostata stavljena je napomena na činjenicu kako cijena hrane u BiH iznosi 74 posto od prosjeka cijena u 27 zemalja EU.

Razlika u plaćama

Hrana je, primjerice, skuplja nego u Srbiji, a jeftinija nego u Hrvatskoj, s tim da tu ulogu igra i plaća koja u BiH prosječno iznosi 820 KM, u Srbiji 722 KM, a Hrvatskoj 1452 KM....

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.