Novi zakon

Naknade za obitelji s djecom u HN županiji od rujna 2017.

Naknade za obitelji s djecom u HN županiji od rujna 2017.
18.01.2017.
u 10:00
Pogledaj originalni članak

Nakon što je Skupština HNŽ-a nedavno usvojila nacrt Zakona o zaštiti obitelji s djecom, akt se trenutačno nalazi u fazi javne rasprave. Ovaj dio procedure trebao bi trajati iduća tri mjeseca, a nakon toga bi se dokument u fazi prijedloga trebao naći na Vladi HNŽ-a i u županijskoj Skupštini, piše Večernji list BiH.

Poštivanje rokova

- Očekujemo kako će realizacija ovoga zakona krenuti od rujna ove godine. Do tada možemo realno završiti sve procedure i početi provoditi odredbe toga zakona. Stanovnici HNŽ-a već godinama čekaju na donošenje ovoga zakona i taj proces moramo zatvoriti u postavljenim rokovima, rekao nam je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg. U županijskom proračunu planirana su 5,3 milijuna maraka za ovu namjenu. Na početku će se provoditi nekoliko prava iz ovoga zakona, dok će ostala čekati da se osiguraju sredstva za tu namjenu.

- Važno nam je zaštititi poziciju žene rodilje, žene koja je na rodiljskom dopustu, da se jasno definiraju njihova prava, kao i prava obitelji s djecom koje su socijalno ugrožene. Prava koja će se crpiti iz ovoga zakona upravo se odnose na te kategorije i one će imati mnogo bolji položaj nego što je to do sada bio slučaj, ističe dopredsjednik Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović. I iz Vlade i Skupštine HNŽ-a poručuju kako će tijekom godine pokušati osigurati dodatna sredstva za ovu namjenu kako bi konačno zakon zaživio u svom punom obliku. - Tijekom prošle godine uspjeli smo povećati iznos proračuna HNŽ-a bez novih zaduženja. Ove godine ćemo pokušati učiniti istu stvar, a novac će ići, među ostalim, i za ove kategorije. Postavljene ciljeve moramo realizirati. To smo uspjeli prošle godine, očekujemo kako će i 2017. biti uspješna u tom pogledu, zaključili su naši sugovornici.

Dodatna zaštita

Zakon o zaštiti obitelji HNŽ-a ne predviđa samo financijske naknade za obitelji s djecom nego rodilje i majke štiti i u drugim segmentima. Tako zakon predviđa kazne od čak 15.000 maraka ako poslodavac rodilji ne omogući rodiljski dopust ili pak bude zahtijevao da se ranije vrati s rodiljskog dopusta. Zakon je predvidio i ovakav način zaštite, što do sada nije bio slučaj.

- Ranije vlade su najavljivale kako će donijeti ovaj zakon, ali se to nije dogodilo. Uvijek se radilo o problemu nedostatka novca, ali sada smo uštedama i rastom prihoda uspjeli i to pitanje riješiti. Obitelji s djecom moraju biti zaštićene i imati prava koja im pripadaju, zaključili su naši sugovornici. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.