Prof. dr. sc. Dragan Babić

Najveći je problem patološko kockanje, ovisnost o igricama, društvenim mrežama, ali i kupnji

Foto: Privatni album
Najveći je problem patološko kockanje, ovisnost o igricama, društvenim mrežama, ali i kupnji
02.06.2023.
u 10:40
Razgovarali smo s prof. dr. sc. Draganom Babićem ususret 19. Mostarskoj psihijatrijskoj suboti (3. lipnja) o temi "Ovisnosti 21. stoljeća"
Pogledaj originalni članak

Jedan od najdugovječnijih međunarodnih simpozija na ovim prostorima, Mostarska psihijatrijska subota, ove se subote, 3. lipnja, održava 19. put, i to u hotelu Mostar s početkom u 9 sati. Organizator je Sveučilište u Mostaru u suradnji s Liječničkom komorom HN županije, Udrugom psihijatara u BiH i Internacionalnom akademijom nauka i umjetnosti u BiH, a tema je zanimljiva i aktualna – "Ovisnosti 21. stoljeća".

- Devetnaesta Mostarska psihijatrijska subota obrađivat će aktualnu tematiku različitih ovisnosti koje su u prvim desetljećima 21. st. postale značajni klinički entiteti u svakodnevnoj kliničkoj praksi psihijatara i drugih profesionalaca iz područja zaštite mentalnog zdravlja u našoj zemlji, ali i drugih djelatnosti i disciplina. Glavna tema bit će tzv. ovisnosti bez "droga", tj. ovisnosti o internetu, društvenim mrežama, kockanju, radu, seksu... Znanstveni program simpozija značajan je za sve stručnjake iz područja mentalnog zdravlja, ali i liječnike primarne zdravstvene zaštite. Ove će godine na simpoziju sudjelovati 12 vrhunskih stručnjaka iz područja ovisnosti iz BiH, RH i Srbije i obrađivat će se vrlo aktualne teme 21. stoljeća. Uz psihijatre, psihologe i socijalne radnike, imat ćemo i predstavnike komune u Međugorju koji su vrlo iskusni i koji će govoriti upravo o tom svom iskustvu i praktičnom stečenom znanju - kaže predsjednik Organizacijskog odbora, inače spec. neuropsihijatar i subspecijalist socijalne psihijatrije prof. dr. sc. Dragan Babić.

Večernji list: Koje su to suvremene ovisnosti 21. stoljeća? Iz vaše prakse, s čime se najteže nositi?

- Suvremene ovisnosti 21. stoljeća su višestruke i one imaju sve karakteristike "pravih" ovisnosti; to znači – i biološke, i psihičke, i socijalne karakteristike. Ni jedna od njih nije nimalo lagana za liječenje jer je temeljna karakteristika ovisnosti – nekritičnost i neobazrivost. Najveće poteškoće su s patološkim kockanjem, ovisnosti o internetu, Facebooku, odnosno društvenim mrežama, raznim igricama, ali i ovisnost o kupnji, hrani, radu, seksu…

Večernji list: Nažalost, nedavno smo u Srbiji svjedočili strašnome činu ubojstva učenika u osnovnoj školi. Što je mogao biti okidač kod maloljetnog ubojice? Jesu li to ovisnosti o nasilnim igricama, internetu..., jer ovakvi slučajevi, nažalost, nisu rijetkost na Zapadu, gdje se često događa pucnjava na sveučilištima, u školama, čak i vrtićima...

- Posve je sigurno da učenici i cjelokupna mladež u 21. stoljeću, mnogo više nego prije, gledajući i igrajući razne internetske igrice, stječe sklonost k agresivnosti jer je u tim igricama "normalno" neutralizirati neprijatelja, a to znači – ubiti čovjeka. Mnogima je to samo igrica, ali neki misle i vjeruju da je to i u životu tako.

Večernji list: Svjedoci smo još jednog nemilog događaja nedavno u Sarajevu gdje je uslijed obijesne vožnje alkoholiziranog mladića bez vozačke dozvole smrtno stradala mlada liječnica. Je li i obijesna vožnja – ovisnost?

- Nema ovakve ovisnosti u međunarodnim klasifikacijama bolesti. Ovdje se više radi o "lošem" odgoju, manjku kulture, utjecaju alkoholnih pića i klasičnih "droga" na vozače. Negativan utjecaj mogu imati i internetske igrice koje mladež danas vrlo često igra.

Večernji list: Što je cilj ovogodišnje Mostarske psihijatrijske subote?

- Cilj je, kao i svake godine, kroz kvalitetna predavanja i raspravu steći nova znanja i povećati razinu svoga znanja, a time i mogućnosti u uspješnom liječenju raznih ovisnosti koje su aktualne u 21. stoljeću.

Večernji list: Nedavno ste promovirani i u redovitog člana – akademika Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u BiH. Čestitke! Što ovo priznanje znači za vas? Već ste nekoliko godina i član HAZU-a u BiH.

- Internacionalna akademija ima mnogo više članova i strože kriterije. Mnogo njezinih članova živi u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, SAD-u, ali su podrijetlom iz BiH. S obzirom na činjenicu da u međunarodnim bazama podataka (Google Scholar) imam više od 1500 citata i više od 200 radova te da završavam šestu knjigu, a imam još 12 poglavlja u knjigama drugih autora, primljen sam u Internacionalnu akademiju gdje mi je dodijeljena titula redovitog člana, tj. akademika. Zbog toga sam vrlo počašćen, ponosan i zadovoljan te smatram da to nije samo moj uspjeh nego i uspjeh našeg Sveučilišta u Mostaru.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.