Razgovor s Tvrtkom Milovićem i Milom Jukićem

Najozbiljniji TV projekt u poslijeratnoj BiH: Ruši brojne mitove

05.02.2021.
u 11:54
Pogledaj originalni članak

U idući utorak, 09. veljače s početkom u 20 sati i 30 minuta na BHT 1 bit će emitirana peta od ukupno 12 epizoda dokumentarnog serijala „Bosna u franjevačkim ljetopisima“  scenarista i redatelja Mile Jukića.  Uz Tvrtka Milovića, urednika Dokumentarno –suvremenog programa BHT-a koji stoji iza ovog projekta,  Jukić je „glavni krivac“ za nastanak po svemu sudeći najzbiljnijeg tv projekta u poslijeranoj BiH. Serijalom čije je emitiranje počelo 12. siječnja ove godine obuhvaćeno je 800 godina povijesti ovih prostora, od Bilinopoljske abjuracije 1201. godine do rasprada Jugoslavije početkom 90-tih godina prošlog stoleća. Za serijal, uz ostalo, govori 13 doktora povijesnih znanosti;  Fahd Kasumović, Dijana Pinjuh, Aladin Husić, Kemal Bašić, Ivica Glibušić, Amir Duranović, Edin Radušić, Amila Kasumović, Dženita Sarač Rujanac, Dženan Dautović, Ivo Miro Jović, Enes Omerović i Enes Pedilija. To je ujedno i najveći broj stručnjaka okupljenih nakon rata u jednom tv projektu. 

"Dokumentarni serijal "Bosna u franjevačkim ljetopisima" dio je mojeg Programa rada kao urednika Dokumentarnog programa BHT-a. Cilj  je bio, uspkos svim financijskim poteškoćama u kojima radi BHRT, napraviti jedan ozbiljan projekt u kojemu će se na znanstven i objektivan način predstaviti važan dio povijesti BiH, te u mnoštvu instant t tv sadržaja  ponuditi jedan uistinu vrijedan i kvalitetan. Smatram da smo u tomu i uspjeli, jer kritike su izrazito pozitivne“, kaže Tvrtko Milović, urednik Dokumentarno- suvremenog programa BHT-a.   

Snimanje dokumentarnog serijala „Bosna u franjevačkim ljetopisima“ počelo je krajem 2018. godine,  snimalo se na više od 100 lokacija diljem BiH, montaža još traje, a najteže je, kaže Milo Jukić, redatelj i scenarist, bilo uvezati svih 12 epizoda.

"Mnogi koje smo planirali za sugovornike odbili su govoriti za serijal  plašeći se reakcija javnosti, također je jedna  od poteškoća na koje smo naišli.  Uspkos svemu smatram da smo objektivno i uspješno rasvijetili dio povijesti ovih prostora rušeći pri tom mnoštvo sveprisutnih mitova;  o navodnim bogumilima kojih u Bosni stvarno nikad nije bilo, samim time i njihovom  dočekivanju Osmanlija raširenih ruku, mit o tome kako je Bosna „šatpom pala“, o postulatima Crkve bosanske, vremenu dolaska franjevaca u Bosnu,  ulozi fra Anđela Zvizdovića i Ahdname,  o procesu islamizacije  i navodnoj tolerantnosti Osmanskog carstva, mitove o ulozi hajduka, Tita i socijalma pa sve do općeprisutnih, ali vrlo upitnih mitova  o apsolutno pozitivnim franjevcima u Bosni“, kaže autor serijala Milo Jukić.

Inače, franjevci u serijalu imaju značajnu ulogu kao i povijesti. Označeni su kao donositelji pismenosti na ove prostore, skupljači i čuvari povijesnih dokumeneta ali su kao i svi drugi ljudi, skloni grijesima. 

Ovaj projekt, kao i mnogi, ističe Milović, počiva na entuzijazmu, znanju i iskustvu autora i njegovih sugovornika koji su na najbolji način iskoristili  vrijednu arhivsku građu nekadašnje TV Sarajevo.  Značajno su pomogle fotografije i snimke koje je Milo Jukić napravio  od proljeća 2016. godine do danas kao autor 254 putopisa iz 15 zemalja koji su objavljeni na portalu Bljesak.info. U cijelom projektu „Bosna u franjevačkim ljetopisima“ novca je uloženo najmanje, ali zato entuzijazma, znanja i stručnosti nije nedostajalo.

Jukić je u svome prepoznatljivom stilu „zaigranog djeteta“ zaljubljenog u povijest  i znanje uz potporu Tvrtka Milovića i BHRT-a uspio realizirati najvrijedniji tv projekat u poslijeratnoj BiH okupivši dosad nezabilježen broj stručnjaka koji su na kvalitetan i znanstven način rasvijetlili važan dio povijesti ove zemlje ne plašeći se rušiti mitove kojim je naša povijest okovana posljednijih godina i desetljeća. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.