stručnjakinja pojasnila

Najezda stjenica u zgradama u Sarajevu, evo što je rješenje

Foto: ilustracija
Najezda stjenica u zgradama u Sarajevu, evo što je rješenje
25.01.2023.
u 07:42
Stjenice su insekti koji su poznati i kao "turistički" insekti. Pretpostavlja se da su se stjenice u Sarajevu pojavile još prije dvije-tri godine.
Pogledaj originalni članak

U nekoliko naselja u Sarajevu ponovno su se pojavile stjenice koje zadaju velike probleme stanarima koji dane i noći provode u strahu ne znaju što učiniti. Međutim, prevencija je najbezbolnije rješenje.

Stjenice su insekti koji su poznati i kao "turistički" insekti. Pretpostavlja se da su se stjenice u Sarajevu pojavile još prije dvije-tri godine.

Za Klix.ba ovaj problem je objasnila Elna Ibrahimović, epidemiolog i direktorica tvrtke "Sanitacija" koja se bavi uslugama profesionalne dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije. Na početku je objasnila zašto se stjenice pojavljuju upravo u općinama Novi Grad I Novo Sarajevo.

"Tu imamo najviše tzv. kolektivnih smještaja, odnosno nebodera i višekttnica. U posljednje vrijeme jako je popularno iznajmljivanje stanova na dan, tako da pretpostavljam da je i zbog toga povećana frekvencija u domaćinstvima. Stjenice su se prije pojavljivale samo u hotelskim i ugostiteljskim objektima, međutim sada je javljaju i u stanovima", kaže Ibrahimović.

Stručnjakinja kaže da stjenice ne mogu ugroziti život, ona samo stvara neugodnu iritaciju i dermatitis na koži.

"Kao netko tko se dugo bavi ovim poslom, mogu reći da pojava i ujed stjenice dovode do lošeg psihičkog stanja pacijenata. Stjenica je noćni insekt, koji u noćnim satima vrši ujede i ispušta svoje anestetičko djelovanje i to od 4-6 ujutru. Baš zato mi ne osjetimo sami ubod. Stjenice vrše točkasti ubod, te kada se probudimo možemo po tijelu naći točkaste krvave mrlje na posteljini, vešu i odjeći. Time sve počinje, nakon čega se javljaju iritacije, dermatitis, a može doći i do alergijskih reakcija", objasnila je.

Također, važno je naglasiti, kako je rekla, da su posebno osjetljiva djeca, bebe, starije i one osobe koje su sklone alergijskim reakcijama.

Prema njezinim riječima, dezinsekcija se u Sarajevu ne radi redovito, točnije, radi se po potrebi. 

Tako je i u svim drugim zemljama. Za hotelijere i ugostitelje vrijedi drugo pravilo, postoji Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, te hetelijeri i ugostitelji dezinsekciju moraju obavljati svaka tri mjeseca", kaže Ibrahimović.

Tvrdi da se u Sarajevskoj županiji redovito održava i prati situacija po ovom pitanju, međutim, ističe kako je problem kada se dogodi "unošenje" stjenica i tri mjeseca nakon dezinsekcije.

"Prije tri mjeseca je urađena preventivna dezinsekcija za mrave i žohare, ali stjenice su stvarno specifične po tom pitanju. Nitko u svijetu ne radi preventivnu dezinsekciju za stjenice", poručuje Ibrahimović.

Postoji rješenje

Elna Ibrahimović je objasnila na koji način spriječiti pojavu stjenica u stanu, te kako se s njima izboriti.

"Važno je znati da se stjenice ne prenose fizički s čovjeka na čovjeka, nego se uglavnom prenose u prljavom vešu i posteljinama. Treba obratiti pažnju na samo čišćenje prostora, kada u prostor unesete neki novi komad namještaja obavezno ga dobro pregledajte, kao i madrace i sve drvene površine. Neophodno je često prati posteljinu i prljav veš i to minimalno na 60 stupnjeva celzijusa, jer stjenice uginu na temperature od 48 stupnjeva, kao i na temperaturama nižim od -17 stupnjeva", pojasnila je.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.