OAZA DOM

Najbolji čajevi protiv upale grla

Foto: unsplash.com
Najbolji čajevi protiv upale grla
12.10.2020.
u 15:07
Kućni lijekovi protiv boli u grlu uključuju pijenje toplih biljnih napitaka za koje se navodi da daju olakšanje, a u nastavku smo naveli nekoliko čajeva koji mogu pomoći.
Pogledaj originalni članak

Među kućne lijekove protiv boli i grebanja u grlu spada pijenje toplih biljnih napitaka za koje se navodi da trenutačno olakšavaju tegobe. Upaljeno grlo može biti vrlo neugodno, osjećaj svrbeža koji odbija nestati i stalna iritacija čine nas razdražljivima. Bol i grebanje u grlu javljaju se kao dio imunološkog odgovora tijela na virusne ili bakterijske infekcije. Imunološka reakcija dovodi do upale i oticanja sluznice u grlu, što rezultira bolnošću. Neki od čimbenika koji uzrokuju upalu grla su prehlada, gripa, alergije, zagađivači, dim, suhoća i naprezanje mišića vikanjem ili glasnim razgovorom. Neki od simptoma grebanja i upale grla mogu uključivati ​​bol, otežano gutanje, otečene žlijezde, promukao glas i natečene, crvene krajnike. Grlobolja može liječiti s nekim domaćim lijekovima, ali ako potraje dulje od nekoliko dana potražite liječničku pomoć, s obzirom da to može biti pokazatelj nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Kućni lijekovi protiv boli u grlu uključuju pijenje toplih biljnih napitaka za koje se navodi da daju olakšanje, a u nastavku smo naveli nekoliko čajeva koji mogu pomoći.

1. Čaj od đumbira

Đumbir je začin koji sadrži antibakterijska i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju bolova u grlu. Jednostavno možete dodati đumbir u svoju uobičajenu šalicu čaja ili dodajte naribani đumbir u kipuću vodu i pustite da voda upije sve ljekovite tvari iz njega. Dodajte malo meda kako bi bio malo ukusniji i još korisniji.

2. Čaj od mente

Čaj od metvice sadrži protuupalne spojeve i poznato je da izuzetno umiruje grlo. Štoviše, može vam lagano utrnuti grlo, ublažavajući bol i grebanje. Dodajte svježe lišće paprene metvice u kipuću vodu na tri do pet minuta, a zatim procijedite lišće. Ovaj čaj ne samo da će vam ublažiti bolove u grlu, već će i osvježiti tijelo.

3. Čaj od kamilice

Čaj od kamilice već se dugo koristi u medicinske svrhe; zahvaljujući prisutnosti ljekovitih svojstava. Vjeruje se da potiče miran san i ublažava kontinuirani jaki kašalj noću koji otežava spavanje. Antibakterijska i antivirusna svojstva pomažu u borbi protiv infekcije, dodatno smanjujući bol. Skuhajte si čaj od kamilice i pijte barem dva puta dnevno kako biste si olakšali bolno grlo.

4. Zeleni čaj

Vjerojatno ste čuli da je zeleni čaj zdrav, ali zašto? Ovaj lagani čaj prepun je aminokiselina, vitamina i minerala. No prava snaga u borbi protiv bolesti dolazi iz visokog sadržaja antioksidansa. Studije sugeriraju da grgljanje zelenog čaja na ugodnoj temperaturi može pomoći u uklanjanju simptoma upale grla. Topli napitci poput čaja posebno umiruju nadraženo grlo te osim hidratacije mogu pružiti stvarne zdravstvene benefite i boriti se protiv bolesti.nIako čaj neće moći samostalno liječiti ozbiljne bolesti, može pomoći u ublažavanju određenih simptoma poput upale grla. Mnogi čajevi sadrže antioksidanse – spojeve koji mogu pomoći tijelu u borbi protiv bolesti poput prehlade i drugih virusa. Neki čajevi i biljne mješavine protuupalni su i pomažu u smanjenju boli i oteklina povezanih s prehladom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.