Bihać na rubu eskalacije nasilja

Najavljena blokada Centrotransa zbog prijevoza migranata

04.08.2018.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

Problem ilegalnih migranata toliko je eskalirao na području Bihaća i Unsko-sanske županije da su građani najavili poduzimanje radikalnih mjera ako više razine vlasti ne poduzmu konkretne korake po tom pitanju, piše Večernji list BiH. Jedan od tih građana je i vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća Sej Ramić koji je uputio prijetnje poduzeću Centrotrans. - Zovem direktora Centrotransa, ako nastave dovoziti migrante, blokirat ćemo liniju! Isto vrijedi i za talgo - poručio je Ramić preko društvenih mreža. Tu javnu objavu podržao je veliki broj njegovih sugrađana te mu itekako dao podršku nakon što je u istoj objavi komentirao: - Morate mi svi pomoći.

Tražio ostavku Mektića

Podsjećamo, Ramić je nedavno zatražio od ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića podnošenje ostavke na tu dužnost jer ništa nije učinio kako bi se problem ilegalnih migranata konačno stavio pod kontrolu. - Ne može se više čekati, prave očigledno geto migranata od nas! Pozivam građane Bihaća da se 13. kolovoza, u ponedjeljak, okupimo na gradskom Trgu u 12 sati i borimo za Bihać! Objavit ću u naknadno detalje! - stoji u statusu na privatnom profilu bihaćkoga vijećnika Ramića. Policija u Unsko-sanskoj županiji (USŽ) od jučer je krenula s restriktivnim mjerama i kontrolama na točki provjere u Ključu. Svi ilegalni migranti koji se u Bihać i Veliku Kladušu budu uputili bez adekvatne dokumentacije, bit će vraćeni na mjesto polaska, najavljeno je jučer na sastanku premijera USŽ-a Huseina Rošića te predstavnika gradova i općina s područja te županije. - Ne možemo više tolerirati ovakvu situaciju. Već od danas krećemo s restriktivnim mjerama i svim migrantima bez adekvatne dokumentacije neće biti dopušten ulazak na područje USŽ-a. To moramo odmah uraditi, a nadamo se kako će do idućeg petka i Ministarstvo sigurnosti BiH napokon nešto konkretno poduzeti po pitanju privremene smještajne lokacije za migrante - rekao je premijer USŽ-a. Prema operativnim saznanjima, samo u Bihaću trenutačno boravi više od pet tisuća migranata.

Samo njihov problem

- Nažalost, to je i dalje samo naš problem. Neprestano ponavljamo i pozivamo nadležne, međutim, nemamo ni odgovor, a kamoli željenu reakciju - ustvrdio je savjetnik gradonačelnika Bihaća Edin Moranjkić. Politički predstavnici USŽ-a su o aktualnom stanju informirali i predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, od kojeg također očekuju pomoć u idućem tjednu. Inače, na području USŽ-a nalaze se tisuće ilegalnih migranata i zabilježeni su brojni incidenti. Nedavno se dogodilo i jedno ubojstvo nakon sukoba migrantskih skupina i tek nakon toga počele su strože kontrole policije. Ministar MUP-a RS-a Dragan Lukač ovoga tjedna zatražio je jači angažman državnih institucija vezano uz to pitanje kako ne bi došlo do dodatnog ugrožavanja sigurnosnog stanja. Dodao je kako se među migrantima vjerojatno nalazi određen broj osoba koje su sudjelovale u ratnim sukobima na području 
Sirije, Afganistana i drugih zemalja na istoku gdje traju ratni sukobi. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.