Razgovor: Fra Stipo Biško

Na uočnici se okupi oko 20.000 vjernika

Foto: Jabuka.tv
Na uočnici se okupi oko 20.000 vjernika
06.08.2017.
u 11:00
Pogledaj originalni članak

Širokobriježanima je kolovoz u znaku blagdana Velike Gospe. Stotine osoba brinu se da blagdan protekne u najboljem redu. Fra Stipe Biško ovih je dana najzaposlenija osoba u Širokom Brijegu.

Pripreme za Gospinu devetnicu odavno su počele. Šestog kolovoza bit će sve spremno?

- Moglo bi se reći kako pripreme za devetnicu Velikoj Gospi počnu čim prođe njezina svetkovina. Naime, već tada počnemo razmišljati što bi bilo korisno i poželjno ponuditi tijekom sljedeće devetnice. Zapravo, kad vrednujemo uspjehe ili promašaje jedne godine, razmišljamo o tome kako i što učiniti nadolazeće. Ponekad nam planovi u općem crkvenom događanju određuju teme devetnice. U razgovoru i na našim pastoralnim sastancima mi fratri iz Samostana zajednički razgovaramo i donosimo odluke o tome koje ćemo teme izabrati za nadolazeću devetnicu. Kad se iskristaliziraju prijedlozi, porazgovaramo i o propovjednicima koje ćemo pozvati. I tako se priprema program devetnice.

Na ruke vam idu i osobe iz političkog i gospodarskog miljea?

- U našoj župi žive isključivo vjernici katolici. Političari, koji se iz tih obitelji stavljaju u službu svom narodu, su kršteni. Rekao bih, njih su majke mlijekom zadojile ljubavlju prema našoj nebeskoj Majci. To je pohvalno. Kad se dobro sjeme posije, ono donosi dobre plodove. Poznato vam je zasigurno da se u našem gradu mjesne zajednice natječu u malom nogometu. Utakmice se završe prije početka devetnice. Na početku je predviđena i molitva blagoslova. Lijepo je to i zdravo natjecanje. Ljudi se okupljaju svake večeri i gledaju dobru igru, rashlade se pićem i njeguju dobrosusjedske odnose.

Cijeli razgovor čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.