Ekskluzivno: Transkript Vijeća ministara

Na sjednici nije odobren akcijski plan o slanju migranata u Mostar

Na sjednici nije odobren akcijski plan o slanju migranata u Mostar
23.05.2018.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

 

Transkript s posljednje sjednice Vijeća ministara o pitanju migranata je najsnažniji dokaz opasnih manipulacija i zloporaba državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića koji je, nakon što je zaustavljen konvoj s migrantima na granici Hercegovačko-neretvanske županije, čak i prijetio uhićenjima iako za to nema nikakvih ovlasti, piše Večernji list BiH. 

Večernjak je u posjedu dokumenta - transkripta osme točke posljednje sjednice Vijeća ministara na kojoj se razgovaralo o migrantima, ali nikakvi zaključci nisu doneseni. Ono što se, međutim, iz tijeka rasprave i kasnijih događaja moglo razabrati jest da su se bošnjački i srpski ministri iz Vijeća ministara unaprijed dogovorili što će napraviti sa slanjem migranata u Izbjeglički centar u Salakovcu. No, da bi to mogli napraviti, trebali su donijeti odluku i usvojiti je na sjednici. Ili makar akcijski plan, ali na to nisu dobili suglasnost.

Riješiti za 48 sati

“Hoćemo li usvojiti plan ili nećemo? Što se mene tiče... Pazite, jučer su nam jasno rekli ovdje predstavnici međunarodne zajednice i Vlade. Bili su iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Grčke itd., ne znam sad ni ja sve. Dajte nam akcijski plan”, rekao je Mektić u drugom dijelu sastanka prilično nervozan raspletom rasprave koja nije rezultirala onim što su isplanirali. Na takav Mektićev upit Zvizdić je dao više nego znakovit odgovor: 


“Mi možemo reći da je ovo nacrt koji će biti definitivan poslije prijedloga i nižih razina”, rekao je predsjedatelj Zvizdić. Kasnija rasprava dovela je do toga da ova točka praktički nije imala nikakvih zaključaka, odnosno rezultirala je krajnje neodređenim prijedlogom oko kojega također nije bilo suglasnosti.

No, tijekom sjednice Zvizdić je u najmanje tri navrata, jer se očigledno žurilo riješiti taj problem, iako su migranti tamo bili nekoliko tjedana, poručio kako se to pitanje mora riješiti u roku od 48 sata te predložio kako se trebaju izmjestiti u Salakovac. Ta sjednica održana je samo nekoliko dana prije dolaska turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Sarajevo i očigledno je odluka o “čišćenju” Sarajeva bila povezana s tom činjenicom.

Komentirajući ove prijedloge, ministar financira i riznice Vjekoslav Bevanda rekao kako postoje otpori toj ideji lokalnih vlasti da se Salakovac aktivira za ove ljude. Transkript otkriva i kako je ministar sigurnosti kolege do tada praktički držao neinformirane o zbivanjima s migrantima, a napose o njihovu kretanju te ponašanju vlasti Srbije.

‘Uvaljuju’ probleme

“U zoni odgovornosti Višegrada je trenutačno najveći pritisak i imamo informaciju jednu od jutros da je Srbija, gore negdje u predjelu Mokre gore, raspustila jedan izbjeglički centar i da će ti ljudi okrenuti negdje tu u području Višegrada prema Bosni i Hercegovini. Imam informaciju da je raspušten i onaj u Šidu i onaj u Obrenovcu.

Očigledno da više nitko neće to trpjeti i nositi se s tim problemom. Svatko svakome tko uspije, da ne budem vulgaran, svaliti taj problem, svaljuje... ne funkcioniraju ni međunarodni sporazumi, ne funkcioniraju bilateralni sporazumi o readmisiji, o ubrzanom postupku readmisije itd. i tu ima dosta problema”, objasnio je Mektić.

Na sjednici su se u raspravu uključivali i ministrica obrane Marina Pendeš te ministar prometa i veza Ismir Jusko. Jedino što je konkretno zaključeno jest da se od Srbije i Crne Gore zatraže informacije o migrantima i zašto ih šalju te se o svemu informira Bruxelles kako bi se pomoglo u rješavanju krize. Umjesto da rješavaju probleme, dio ministara samo je izazvao nove.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.