Klinika za dječiju kirurgiju

Na KCUS-u spašen dječak s tumorom nadbubrežne žljezde

Na KCUS-u spašen dječak s tumorom nadbubrežne žljezde
01.07.2019.
u 16:50
Pogledaj originalni članak

Na Klinici za dječiju kirurgiju KCUS nedavno je, multidisciplinarnim pristupom nekoliko medicinskih timova, spašen desetogodišnji dječak iz Sarajeva s dijagnozom ekstremno aktivnog feohromocitoma - tumora nadbubrežne žljezde.

Po riječima doc. dr. Zlatana Zvizdića pacijent je primljen u vrlo ozbiljnom i teškom stanju.

- Po prijemu pacijent B.A. je reanimiran. Urađen je hitni CT glave i nalaz je bio uredan. Otkrivena je izrazita hipertenzija. Dodatna dijagnostika otkrila je tumorsku masu u području lijeve nadbubrežne žlijezde, te je postavljena dijagnoza ekstremno aktivnog feohromocitoma. Sazvali smo multidisciplinarni konzilijarni sastanak (pedijatri, intezivisti, pedijatri kardiolozi, endokrinolozi, dječiji kirurzi i anesteziolozi) i odlučili smo da se nastavi antihipertenzivna terapija - rekao je doc. dr. Zvizdić.

Dodao je da je zbog pažljivog monitoringa i kontinuiranog praćenja tenzije dječaka odlučeno da operativni zahvat bude izveden na lokalitetu KCUS u sali Klinike za kardiokirurgiju.

- Operativni multidisciplinaran tim činili su: dječiji kirurzi, urolozi i anesteziolog. Operativni zahvat protekao je uredno i dječak je otpušten kući, urednog lokalnog nalaza i općeg stanja - rekao je doc. dr. Zvizdić, priopćeno je iz KCUS-a.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.