online trgovina

Na internetu se kupuju odjeća, namještaj, ali i hrana za ljubimce

Foto: Ilustracija
Na internetu se kupuju odjeća, namještaj, ali i hrana za ljubimce
18.02.2023.
u 20:00
Kao prednosti potrošači ističu i niže cijene (54%) te popuste
Pogledaj originalni članak

Odjeća (uključujući sportsku), obuća ili dodaci (kao što su torbe, nakit) artikli su koje su tijekom prošle godine stanovnici Bosne i Hercegovine najčešće naručivali na internetu, piše Večernji list BiH.

Podaci objavljeni u publikaciji "Bosna i Hercegovina u brojevima 2022.", koju je izradila Agencija za statistiku BiH, pokazuju kako je na drugom mjestu omiljenih artikala naručenih preko online trgovine među domaćim stanovništvom namještaj, potom oprema za kuću (kao što su tepisi ili zavjese) ili proizvodi za vrt (alati, biljke).

Pravila kupnje

Također, tijekom prošle godine na internetu su se kupovala računala, tableti, mobilni telefoni ili dodatna oprema, zatim sportska oprema (isključujući sportsku odjeću). Internet se koristio i za kupnju hrane ili piće iz prodavaonica ili hrane za kućne ljubimce, ali i za dostave iz restorana, lanaca brze hrane, catering-servisa. Sve navedeno pokazuje kako je internetska trgovina sve prisutnija među stanovništvom ove zemlje.

Iz udruga za zaštitu potrošača "DON" i "Topeer" naveli su kako su se potrošačke navike znatno promijenile u posljednje dvije godine te da svjedočimo popularizaciji internetske trgovine i sve većem broju potrošača koji se odlučuju trgovati na taj način. Istraživanje koje je prije dvije godine provela kompanija Visa u okviru kampanje "Ukorak s digitalnom budućnošću" navodi kako kao glavne razloge za online trgovinu kupci u BiH ističu uštedu vremena, sigurnost, brzinu, uštedu novca i praktičnost, veliki izbor, zatim činjenicu da u kratko vrijeme mogu pronaći i usporediti razne ponude. Gotovo dvije trećine navele su da bi ih besplatna isporuka potaknula da u budućnosti više kupuju na internetu, a kao prednosti potrošači ističu i niže cijene (54 posto) te popuste (45 posto). Neki proizvodi su dostupni samo na internetu, dok u isto vrijeme online nabava omogućava veći izbor proizvoda i usluga. Povoljnost su i domaće ili strane stranice koje povezuju potrošače i prodavače, kao i udobnost kupnje iz vlastitog doma ili druge lokacije po izboru. Prednosti internetske kupnje su uistinu velik izbor ponude i olakšan način nabave roba i usluga. No, tu su i mane i nedostaci zbog kojih je potrebno obratiti pozornost od koga naručujete i je li prodavač provjeren. Jedna od mana internetske trgovine, prema navodima udruga za zaštitu potrošača "DON" i "Topeer", njezin je negativan utjecaj na tradicionalnu trgovinu i prodavaonice koje gube prihode, što znatno smanjuje potrebu za radnom snagom. - Također, e-trgovina u BiH nije u dovoljnoj mjeri pravno uređena, pa su potrošači izloženi riziku od prijevare, lažnom predstavljanju cijena, pogrešnom ili nepreciznom opisu proizvoda, nepoštovanju prava na jamstvo proizvoda i na povrat kupljene robe.

Volja trgovaca

Poštovanje njihovih potrošačkih prava prepušteno je dobroj volji e-trgovaca - naveli su tom prilikom iz udruga za zaštitu potrošača "DON" i "Topeer" upozoravajući kako je došlo vrijeme da se i u BiH moraju pratiti trendovi i uskladiti zakoni prema novim potrebama kako bi se online trgovina stavila u zakonske okvire.

Zbog svih rizika od prijevara, prilikom online kupnje najsigurnije je birati registrirane tvrtke koje imaju i svoje poslovnice u kojima kupci mogu ostvariti svoja prava.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.