Federalna uprava za inspekcijske poslove

Na graničnim prijelazima u FBiH nije otkriven sjemenski krompir s 'fusariumom'

Foto: FENA
Na graničnim prijelazima u FBiH nije otkriven sjemenski krompir s 'fusariumom'
11.03.2017.
u 16:00
Pogledaj originalni članak

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove potvrđeno je Feni da na graničnim prijelazima u FBiH nisu otkrivene pošiljke sjemenskog krompira u kojem je prisutan štetni organizam "fusarium".

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske u ovom tjednu je zabranila uvoz i naložila povrat pošiljatelju još šest pošiljki sjemenskog krompira, u količini oko 77 tona, porijeklom iz Danske, Luksemburga, Nizozemske i Njemačke, jer je utvrđeno prisustvo reguliranog štetnog organizma "fusarium sp.".

U tijeku redovnog fitosanitarnog pregleda pošiljki bilja pri uvozu, izvršeno je uzorkovanje sjemenskog krompira za laboratorijsku analizu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, a koju je izvršio Poljoprivredni institut RS-a.

Inspektorat RS-a obavijestio je Federalnu upravu za inspekcijske poslove o tome, te zbog sumnje u prisustvo reguliranog štetnog organizma "fusarium", Federalna uprava na svih šest graničnih prijelaza u FBiH vrši pojačane inspekcijske nadzore nad pošilјkama bilјa pri uvozu.

Fitosanitarni inspektori vrše pojačanu kontrolu uvoza svih pošiljki, a posebno sjemena i sadnog materijala, pa samim tim i sjemenskog krompira.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove navode da je od siječnja do ožujka 2017., preko graničnih prijelaza u FBiH uvezeno 30 pošiljki sjemenskog krompira iz Belgije i Nizozemske. Pošiljke su uzorkovane, a svi analizirani uzorci su negativni, odnosno analizama nije utvrđeno prisustvo štetnih organizama. 

Napominju da uvoza sorte "kennebeck", u kojoj je Poljoprivredni institut RS-a utvrdio prisustvo štetnog organizma "fusarium sp.", nije bilo u navedenim pošiljkama do početka ožujka, te da su u ovom mjesecu iz Nizozemske uvezene dvije pošiljke spomenute sorte, koje ostaju pod carinskim nadzorom do dobijanja rezultata analize uzoraka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.