KURKUMA JE OPASNA U VELIKIM KOLIČINAMA

Muškarcu zbog predoziranja popularnim začinom 'prsnuo' žučni mjehur

Foto: Pixsabay
Muškarcu zbog predoziranja popularnim začinom 'prsnuo' žučni mjehur
23.02.2023.
u 18:19
Bol koju je trpio tri dana 69-godišnjak je opisao kao probadajuću bol koja se širila sve do gornjeg mu dijela leđa, a liječnici kažu da je puknuću žućnog mjehura 'kumovala' kurkuma koju je uzimao četiri mjeseca.
Pogledaj originalni članak

Osim kao popularni istočnjački začin jarko žute boje, kurkuma je zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava poznata i kao dodatak prehrani koji se uzima za borbu s raznim bolestima, a brojna su istraživanja potvrdila da biljka ima antivirusna, antikancerogena i protuupalna svojstva.

Za sve je to zaslužan njezin aktivni sastojak kurkumin, no stručnjaci redovito upozoravaju da se s njim ne smije pretjerivati - jer u velikim količinama može biti štetan i opasan.

U to se nedavno uvjerio i 69-godišnji Amerikanac koji je zbog prevelike količine kurkume završio na hitnoj s puknutim žučnim mjehurom, a njegov je slučaj opisan u časopisu American Journal of Medical Case Reports gdje stoji da je na odjel hitne pomoći zaprimljen nakon što je čak tri dana u trbuhu i prsima trpio iznimno jake bolove, s povišenom temperaturom i znojenjem.

Bol zbog koje je došao na hitnu, kako stoji u izvješću, je opisao kao 'probadajuću bol koja se širila sve do gornjeg dijela leđa'.

Iako pregledom pluća i kardiovaskularnog sustava liječnici nisu mogli pronaći krivca za njegove problem, CT prsnog koša odmah je pokazao da mu je prsnuo žučni mjehur i da ima žučni kamenac od jednog centimetra.

Premda su najčešći uzroci pucanja žučnog mjehura žučni kamenci i kolecistitis, odmah se utvrdilo da su u ovom slučaju značajnu ulogu odigrali dodaci kurkumina koje je muškarac uzimao; a riječ je o četiri mjeseca svakodnevne konzumacije u dozi od 1.500 do 2.000 miligrama kurkumina.

Inače, kurkuma uz benefite ima i cijeli niz mogućih nuspojava, a liječnici kažu i da se nikako ne preporučuje osobama sa žučnim kamencem jer može povećati sposobnost žučnog mjehura da izbaci žuč u žučne kanale, piše Index.

U narodnoj se medicini kurkuma koristi za tretiranje rana na koži i gastrointestinalnih bolesti, sprečavanje zgrušavanja krvi, liječenje depresije, a navodno može prevenirati i nastanak bolesti poput artritisa, visoke razine kolesterola i kronične boli koje mogu nastati zbog dugotrajnih upala.

Iako još nije provedeno dovoljno istraživanja, dosada objavljeni rezultati pokazuju kako kurkumin može prevenirati nastanak raka te usporiti njegov rast, a čini i kemoterapiju efektivnijom te štiti zdrave stanice, objasnili su liječnici poznate Mayo klinike, SAD.

Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane, preporučena dnevna doza kurkume je 0 – 3 miligrama po kilogramu tjelesne težine, a ne preporučuje se pacijentima koji imaju teže probavne smetnje osim ako ih liječnik drugačije savjetuje. Uz to, nije preporučljiva trudnicama, dojiljama i maloj djeci.

Kod nekih ljudi, kurkuma može izazvati alergijske reakcije (npr. otežano disanje, osip po tijelu), a jako je opasna i ako se konzumira s nekim drugim lijekovima. 

 
Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.