prognoze stručnjaka

Može li na proljeće doći do pada cijena nekretnina u BiH

Foto: Thinkstock
Može li na proljeće doći do pada cijena nekretnina u BiH
27.12.2022.
u 21:59
Oni koji nekretninama trguju kažu da cijene mogu ići na dole, ali dok je potražnja velika, ne može se očekivati značajniji pad cijena.
Pogledaj originalni članak

Tržište nekretnina u Bosni i Hercegovini još se ne hladi. Cijene stanova, ali i potražnja su u ovoj godini doživjeli vrhunac. Prema najavama pojedinih ekonomista i analitičara, na proljeće je moguć prvi pad cijena. 
BHRT donosi kakvo je trenutno stanje na tržištu nekretnina i što se može očekivati.

Cijene stanova u Bosni i Hercegovini u odnosu na prošlu godinu više su za oko 30%. S druge strane, potražnja nikad veća. U Sarajevu i Banja Luci cijene stanova dostigle su vrtoglave cifre.

"Tržište živi, stanovi se prodaju, sad u Sarajevu imate cijene i do 7000 u novogradnji i do 3500 u nekim drugim dijelovma grada kao Dobrinja, Stup i neka druga prigradska naselja“, kaže Haris Kadić, agent za nekretnine iz Sarajeva.

"Trenutno stanje u Banja Luci je takvo da je najniža cijena kvadrata stana 2700, 2800, a najskuplja 4600, to je trenutno na tržištu“, kaže Dragan Milanović, agent za nekretnine iz Banja Luke.

Na vrhu popisa je i Bijeljina, gdje potražnja ne jenjava.

"Sami ste vidjeli da je Bijeljina jedno veliko gradilište, imamo dosta novih invetitora koji kreću, mislim da se na proljeće pravi oko 40 novih zgrada i novih stambenih jedinica“, ističe Jovana Despotović, vlasnica agencija za nekretnine u Bijeljini.

Ipak, sve su glasnije najave da bi na proljeće moglo doći do „pucanja“ balona i pada cijene nekretnina.

"Taj se balon napuhava i mi sada ponavljamo krizu iz 2008. koja se dogodila u americi na bazi jeftinih kredita mora u jednom trenutku izravnati dohotci i cijene nekretnina, a to znači da cijene moraju pasti, vjerojatno to neće biti daleka budućnost, da će se u idućoj godini velikim dijelom pokazati“, kaže za BHRT ekonomist Aleksa Milojević. 

Oni koji nekretninama trguju kažu da cijene mogu ići na dole, ali dok je potražnja velika, ne može se očekivati značajniji pad cijena.

"Građevinski materijal je padao, tako da miks svega toga, ponude potražnje i ulaznih parametara, dolazi do konačne cijene, mislim na proljeće da bi došlo do blagog pojeftinjenja, ili bar neće biti poskupljenja", ističe Milanović.

"Ne vidi se uopće prilika da će doći do značajnijeg pomaka u kontekstu pomijeranja cijena gore ili dole“, navodi Kadić.

„Ne vjerujem u neki pad cijena, možda će ostati na ovome, ali i ako padnu, to će biti jako malo jer dok god ima potražnje nema razloga da se cijene spuštaju“, ističe Despotović.

Najnoviji podaci pokazuju usporavanje rasta cijena u članicama EU, a neke države već bilježe pad. Procjene se kreću od blagog rasta cijena, preko nepromijenjenih cijena, do pada cijena od 5 do 10 posto. 

Što će se od toga obistiniti, znat ćemo vrlo brzo.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.