Igor Lončar, tajnik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar

Mostar otvoriti prema svim europskim tržištima te ga učiniti boljim za sve

Mostar otvoriti prema svim europskim tržištima te ga učiniti boljim za sve
09.12.2020.
u 18:14
Pogledaj originalni članak

Provedbom lokalnih izbora u Mostaru konačno će profunkcionirati Gradsko vijeće i deblokirati Grad Mostar, čime će se riješiti brojni problemi. Značajnim ulaganjem u infrastrukturu HDZ BiH opredijelio se da Mostar otvori prema svim europskim tržištima, poručio je, između ostaloga, u intervjuu za Večernji list BiH Igor Lončar, politički tajnik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar i kandidat na listi HDZ-a BiH za gradsko područje Jugozapad

Možete li se osvrnuti na značaj ovogodišnjih lokalnih izbora, prvih koji će se održati u gradu na Neretvi nakon 2008. godine?

Mostar je predugo čekao na izbore, siguran sam da građani Mostara s iščekivanjem očekuju da ostvare svoje biračko pravo nakon punih 12 godina. Napokon će profunkcionirati Gradsko vijeće sa svim svojim ovlastima i deblokirati Grad Mostar. Samo ću istaknuti da niz imovinsko-urbanističkih odluka čeka na rješavanje, što izravno utječe na zastoj u razvoju Grada Mostara, i, ne manje bitno, naša javna poduzeća su u kolapsu jer već osam godina ne mogu se uspostaviti legalne upravljačke strukture u njima. Napomenut ću da Gradsko vijeće ima ovlast skupštine u javnim poduzećima Grada Mostara.

Tajnik ste Gradskog odbora HDZ-a BiH koji provodi brojne aktivnosti još od vremena postizanja političkog sporazuma o Mostaru. Jeste li zadovoljni s do sada urađenim poslom?

Kao tajnik Gradskog odbora HDZ-a BiH mogu kazati da sam izuzetno zadovoljan provedenim aktivnostima, prvenstveno radom Pregovaračkog tima, jer je postignut povijesni sporazum o deblokiranju Mostara, donošenju izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, ali, također, uvijek samokritično mogu se osvrnuti da smo mnoge šanse propustili i izgubili dragocjeno vrijeme, što očekujem da ćemo u idućem vremenu popraviti.

Kakve su reakcije s terena kada je riječ o dosadašnjem tijeku izborne kampanje?

U vremenu pandemije uistinu je iznimno teško provoditi predizbornu kampanju. Međutim, istaknuo bih da imamo odlične reakcije na naše aktivnosti preko društvenih mreža, promidžbene videospotove i ankete, a posebno na naš podcast koji se emitira na službenom YouTube kanalu GO HDZ-a BiH Mostar svakim danom u 18 sati.

U kojoj će mjeri ovi izbori imati odjeka na međunacionalne odnose u gradu te koliko je Mostar danas primjer suživota i multietničnosti?

Mostar je danas najmultietičniji grad u BiH, što je i zajamčeno odredbama Statuta Grada Mostara. Podsjetit ću vas na odredbe u kojima je definirano da iz svakog naroda minimalno moraju biti zastupljena četiri predstavnika u Gradskom vijeću, a kod popunjavanja izvršnih funkcija u Gradu Mostaru također je definirana nacionalna zastupljenost.

Što će biti prvi potezi vaše stranke nakon uspostave novoga Gradskog vijeća?

Nakon uspješnog konstituiranja vlasti i izbora rukovodstva Gradskog vijeća i izbora gradonačelnika, HDZ BiH pokrenut će pozitivne procese u Gradu Mostara tako što će otkloniti zastoje nastale zbog nefunkcioniranja Gradskog vijeća, a time i stvoriti uvjete boljeg i učinkovitijeg funkcioniranja Gradske uprave. Također, želimo realizirati naš program koji smo istaknuli u našoj predizbornoj kampanji te time učiniti Mostar boljim za sve građane Grada Mostara.

Kako gledate na ishod procesa izbora gradonačelnika?

Očekujem da ćemo izbornom pobjedom u Gradu Mostaru postići da se gradonačelnik izabere s liste HDZ-a BiH i da samim time otpočnemo proces normalnog funkcioniranja Grada Mostar.

Može li se očekivati da će uskoro doći i do razgovora o promjeni Statuta?

Za promjenu Statuta Grada Mostara potreban je konsenzus i političkih subjekata i naroda koji žive u Gradu Mostaru jer se Statut mijenja dvotrećinskom većinom. Očekujem da bi se takav proces mogao uspostaviti tek nakon početka normalnog funkcioniranja Grada Mostara i povratka povjerenja u institucije Grada Mostara.

Koji će biti ključni gospodarski prioriteti na kojima treba raditi?

Značajnim ulaganjem u infrastrukturu, prije svega prometnu infrastrukturu, HDZ BiH opredijelio se da Mostar otvori prema svim europskim tržištima te stoga smatram da će u idućih nekoliko godina izravnim pristupom na autocestu i jačanjem kapaciteta Zračne luke Mostar kao regionalno središte dobiti sve perspektive za ubrzani tržišni razvoj. Dakako, uz uvjet da gradska administracija i Gradsko vijeće budu kvalitetan servis investitorima i gospodarstvenici.

Nalazite se na listi za gradsko područje Jugozapad. Možete li se osvrnuti na neke ključne izazove s kojima se stanovnici tog dijela Grada suočavaju?

Gradsko područje Jugozapad najurbaniji je dio grada, s najvećim brojem institucija te bi isto trebalo biti ogledalo kvalitete života u Gradu Mostaru.

Samim time naše obveze prema ovom području iznimno su velike kako prema infrastrukturi tako i prema svim znanstvenim, obrazovnim i kulturnim institucijama koje djeluju i prevažne su za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BO
Bosanac84
19:39 09.12.2020.

Imali ste vi dovoljno vremena da sve to uradite dok ste bez izbora držali vlast u gradu. Sada kad gori pod nogama i idu izbori sjetili ste se da treba nešto da se uradi za narod kojim se inače kunete.