Zastupnički dom BiH

Mostar na korak do održavanja lokalnih izbora

Foto: Avaz
Mostar na korak do održavanja lokalnih izbora
07.07.2020.
u 21:23
Pogledaj originalni članak

Građani Mostara na korak su bliži održavanju lokalnih izbora u tom gradu.

Naime, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH većinom glasova prihvatili su Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, piše Avaz. 

Podsjetimo, Prijedlog u parlamentarnu proceduru uputili su Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Borjana Krišto, Darijana Filipović, Mijo Matanović, Adil Osmanović, Safet Softić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić i Denis Zvizdić. Dok je tekst prijedloga urađen na osnovu dogovora koji su postigli lideri SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Usuglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumijeva izbor 22 vijećnika sa šest izbornih jedinica i to tako da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad 7, a Zapad četiri. Sa Gradske liste bira se još 13 vijećnika.  

Ukoliko na sjednici u srijedu ovo zakonsko rješenje podrže i izaslanici Doma naroda Parlamenta BiH, to će omogućiti Središnjem izbornom povjerenstvu BiH (SIP BiH) da raspiše izbore i u ovog gradu. 

Odluka Doma naroda odlučit će hoće li građani Mostara nakon 12 godina izaći na izbore ili ne. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.