Mario Kordić o proračunu za 2021.

Mostar je ove godine veliko gradilište s 18,5 mil. KM investicija

Mostar je ove godine veliko gradilište s 18,5 mil. KM investicija
18.04.2021.
u 12:14
Pogledaj originalni članak

Velikom većinom glasova Mostar je u srijedu neočekivano “jednostavno” dobio proračun za 2021. godinu, što je prvi veliki položeni ispit Uprave i Gradskog vijeća. Iznosi više od 91 milijun maraka. Sastavljen je od brojnih projekata koji bi trebali ugledati svjetlo dana u ovoj godini. Mostarski gradonačelnik Mario Kordić, kojega brojni doživljavaju novom političkom paradigmom zbog specifičnog odnosa prema politici i upravljanju gradom, nije krio zadovoljstvo jer su postavljeni drukčiji temelji za ukupne odnose, piše Večernji list BiH. 

 

Poštovani gradonačelniče, ovogodišnji proračun bitno je veći nego prijašnjih godina. Na čemu temeljite očekivanja o bitno višim prihodima?

- Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća usvojili smo do sada najveći proračun, veći od 91,000.000 KM. Dohodovnu stranu proračuna dijelimo na porezne i neporezne prihode. Osim poreznih i neporeznih prihoda, koji su sastavni dio proračuna, bitna stavka su sredstva koja uplaćuju poduzeća koja se bave proizvodnjom el. energije (JP Elektroprivreda HZHB d.o.o. Mostar za objekt HE Mostar i Mostarsko blato i Elektroprivreda BiH d.o.o. Sarajevo za objekte HE Salakovac i Grabovica) po osnovi naknade za potopljeno zemljište. U odnosu na ranije razdoblje, na ovoj stavci došlo je do povećanja od oko 4.000.000 maraka, a postoji realna mogućnost da ovaj iznos u 2021. godini bude i veći.

 

Prvi put glavni dokument Grada usvojen je bez standardnih podjela na većinu u Gradskom vijeću i oporbu, čiji su zahtjevi uglavnom odbijani. Što to znači?

- Još prije, tijekom kampanje, i osobno sam komunicirao da zajedništvo u radu za naš grad nema alternativu. Ovaj izglasani proračun počiva, prije svega, na kvalitetnoj pripremi samog proračuna i nastojanju da se u kreiranje ovog važnog dokumenta uključe svi akteri u gradu. Dan je veliki doprinos izradi ovog uključivog proračuna za sve naše sugrađane, dakle ovaj proračun je izrazito opredijeljen socijalno, ali je i razvojni proračun u brojnim segmentima, na što sam posebno ponosan. Svoj doprinos dalo je svih 35 vijećnika, svi gradski odjeli, ali i mnoštvo građana i organizacija sa svojim prijedlozima i amandmanima.

 

Molim izdvojite koje su najvažnije proračunske stavke u proračunu ove godine.

- Živimo u specifičnom vremenu obilježenom pandemijom prouzročenom koronavirusom i najvažnije od svega u ovoj godini bilo je osigurati da najranjivije skupine našeg društva ne budu, još uz ovo, pogođene i financijskim poteškoćama. Za ustanove socijalne i zdravstvene zaštite te za organizacije koje se bave socijalnom zaštitom u proračunu je izdvojeno više od 3,500.000 maraka. Osim toga, osigurano je gotovo 10,000.000 KM za obrazovne i kulturne institucije. U ovom dijelu posebno bih istaknuo kako smo po prvi put izdvojili sredstva za nabavu udžbenika za prve razrede osnovnih škola u iznosu od 100.000 KM. Ipak, naglasak svega stavio bih na razvojni dio proračuna na koji se odnosi više od 18,500.000 KM sredstava koje izdvaja Grad, ali i još dodatnih gotovo 10,000.000 KM sredstava koje u Mostar dolaze s viših razina. Dovršetak gradnje kolektora sigurno je najznačajnija stavka u proračunu, ali, i osim toga, osigurana su sredstva i za mnoge druge projekte.

 

Kazali ste kako će ovaj proračun biti razvojni i najavili da će se izdvojiti 18,5 milijuna KM u projekte. Na koje pri tome mislite?

- Da, s ponosom mogu najaviti svojim sugrađanima da Mostar postaje veliko gradilište. Izdvojena sredstva u proračunu imaju cilj infrastrukturno, prometno i u svakom drugom smislu učiniti Mostar boljim i urednijim mjestom za život. Upravo na tragu odgovornog upravljanja proračunskim sredstvima, opredijelili smo se za sustavan pristup, pa tako prvo i osnovno pokrećemo izradu nove prostorno-planske dokumentacije i za to smo izdvojili 550.000 KM. Naše je opredjeljenje uvesti red kada je u pitanju nelegalna i neadekvatna gradnja u Mostaru, a prvi preduvjet za to je kvalitetna planska i regulacijska dokumentacija. U dijelove grada koji već dugo vape za rješavanjem problema uložit ćemo značajna sredstva. Takav primjer je naselje Centar II, tj. dio oko OŠ Ilije Jakovljevića. Pokrećemo izgradnju školske sportske dvorane i izgradnju pristupne ceste, za što smo izdvojili više od 850.000 KM. Završavamo napokon i Ulicu bleiburških žrtava, kao i park na Bijelom bijegu. Gradit ćemo vodovod u naselju Željuša, vodovod u naselju Gubavica te riješiti vodovodnu i kanalizacijsku mrežu u naselju Šehovina. Počinje izgradnja društvenog doma u Vrapčićima, kao i izgradnja sportske dvorane u Potocima. Značajna sredstva izdvajamo i za gradnju nove III. osnovne škole, kao i nove područne škole u naselju Vojno. Izgradnje i rekonstukcije parkova, dječjih igrališta, javne rasvjete samo su dio onog što je plan u ovoj godini.

 

Kako sam vas uspio razumjeti, ove godine grad na Neretvi postaje veliko gradilište?!

- Sve kapacitete Gradske uprave ove godine želimo usmjeriti u ostvarenje svega navedenog, a želje i volje, kako u svih vijećnika tako i kod mene, ne nedostaje. Ako još tome pridodate činjenicu da nas očekuju kadrovska osvježenja u javnim komunalnim poduzećima, uvjeren sam kako rezultat neće izostati.

 

Može li se reći da su ujednačena ulaganja u, uvjetno rečeno, obama dijelovima grada?

- Jedan je grad Mostar!

 

Značajna su ulaganja u oblasti obrazovanja, kulture, a veća su izdvajanja i za sport?

- Točno. Osim sredstava koja se izdvajaju za Sportski savez Grada Mostara u iznosu od 700.000 KM, ove godine osigurana su i dodatna sredstva za dva najznačajnija sportska kolektiva u gradu - HŠK Zrinjski i FK Velež u iznosu od 600.000 KM. Naravno da mjesta za napredak uvijek ima i iskreno se nadam kako ćemo u budućim vremenima imati mogućnosti značajnije potpomoći i ostale sportske kolektive, ali i pojedince. Ako ništa drugo, onda barem kroz osiguravanje adekvatnih uvjeta za trening. Gradska sportska dvorana, ali i bazen, sigurno su tu na listi prioriteta.

 

Sportska dvorana jedna je od desetljetnih tema. Hoće li je Mostar konačno dobiti?

- Predugo ta priča traje i uistinu je došlo vrijeme da to na najbolji mogući način privedemo kraju. Ne zato što smeta neizgrađeni objekt koji propada, već zato što su to sportaši Mostara, ali i svi građani davno zaslužili. Činjenica je kako je to zbilja jedan zahtjevan projekt za Grad Mostar i gradski proračun.

Svima je već jasno kako ne smijemo raditi pogreške u koracima kada je u pitanju pristup završetku dvorane. Radimo na analizi svega što je do sada učinjeno i strateški pristupamo tom projektu. Siguran sam kako će građani uskoro vidjeti rezultate i glede sportske dvorane. S obzirom na pozitivno ozračje i zajedništvo u administraciji i Gradskom vijeću, veliki sam optimist jer su svi opredijeljeni za rad.•

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.