OBLJETNICA BLEIBURŠKE TRAGEDIJE

‘Moramo vidjeti i svoje zločine i tuđe žrtve’

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
‘Moramo vidjeti i svoje zločine i tuđe žrtve’
18.05.2014.
u 10:18
Na Bleiburškom polju okupilo se jučer oko sedam tisuća ljudi. Dubrovački biskup Mate Uzinić usporedio je Bleiburg sa žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu te pozvao “Bleiburg da pruži ruku Jasenovcu”
Pogledaj originalni članak

Oko sedam tisuća ljudi okupilo se jučer na Bleiburškom polju na obilježavanju 69. obljetnice bleiburške tragedije i Križnog puta. Ove godine skupom su dominirale hrvatske zastave i obilježja, dok su ustaška znakovlja nosili tek pojedinci.

Sadašnjost i budućnost

Poseban doprinos ozračju tolerancije dao je dubrovački biskup Mate Uzinić koji je u svojoj propovijedi pozvao na pomirenje i praštanje. Usporedio je Bleiburg sa žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu te pozvao “Bleiburg da pruži ruku Jasenovcu”. - Hrvatska je danas duboko ideološki podijeljena kao u svibnju 1945. Zato što nema ispravan odnos prema prošlosti, ne može imati ispravan odnos prema sadašnjosti i budućnosti - rekao je biskup te naglasio da moramo vidjeti ne samo svoje žrtve i tuđe zločine, nego i svoje zločine i tuđe žrtve. HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner rekao je okupljenima da bi ih volio pozdraviti uime Sabora, ali to ne može jer kukuriku koalicija nije prihvatila pokroviteljstvo Bleiburga.

- Ovdje smo se okupili ne zbog mržnje, nego zbog ljubavi prema svima onima koji su nevini ubijeni. Oni su ubijeni samo zato što su drukčije mislili od svojih ubojica i zato što su voljeli Hrvatsku - zaključio je Reiner. Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja govorio je o važnosti sjećanja na žrtve komunističkih zločina. - Žalosno je da i među vrhom hrvatske vlasti i nakon Domovinskog rata i Vukovara ima onih koji slave zvijezdu petokraku - rekao je Ževrnja. Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS), predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović i izaslanica u Domu naroda Parlamenta BiH Borjana Krišto nazočili su jučer komemoraciji povodom 69. godišnjice Bleiburške tragedije.

Mnogi predstavnici

Među uzvanicima je bio i predstavnik Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, te predstavnik Počasnog bleiburškog voda. Najveći pljesak dobila je austrijska parlamentarka Anneliese Kitzmüller koja je govorila o “pobješnjeloj soldateski maršala Tita koja je zvjerski ubila sve koji se nisu uklapali u komunistički poredak”.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BK
B Kosa
21:56 18.05.2014.

narod je umoran od fasizma i antifasizma. Ovde je problem samo sto komunisti nece priznati svoje zlocine koji su veci i tezi nego bilo ciji a oni su optuzivali sve redom i mnogi koji nisu zapamtili misle da su partizani samo oslobadali a u stvari su bili najveci otimaci i pocinili najvise zlocina