Jadranska Senkić, kandidatkinja HDZ-a BiH za Gradsko vijeće

Moramo raditi na boljem Mostaru za budućnost naših mladih

04.12.2020.
u 20:58
Pogledaj originalni članak

Prigradska naselja poput Kruševa imaju potencijale za razvoj poljoprivrede, ali i drugih oblika gospodarske djelatnosti te pružaju velike mogućnosti za kvalitetan život, a pritom je potrebno ulagati i dalje u razvoj infrastrukture, prvenstveno prometne koja će svakomu omogućiti brz dolazak do središta grada, ističe, između ostaloga, u intervjuu za Večernji list Jadranka Senkić, kandidatkinja HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Mostar s izborne liste za gradsko područje Jug.

Kao diplomirana inženjerka građevine po struci, Senkić je odlučila preuzeti odgovornost te ući u izbornu utrku za Gradsko vijeće vodeći se mišljenjem kako svojim angažmanom može ukazati na ono što treba mijenjati, a posebice u kontekstu infrastrukture, a svojim osobnim primjerom svjedoči kako se na selu može živjeti kvalitetno.

Kako gledate na činjenicu da građani Mostara, evo, prvi put nakon 2008. godine mogu ostvariti svoje pravo na izbor? Koji je značaj izbora?

Vrijeme da se dogode promjene u našem gradu i želim biti dio tima koji će doprinijeti izgradnji boljega društva u Mostaru, a pogotovo za generacije naše djece. Evo, niz godina nemamo Gradsko vijeće i zapravo ništa ne funkcionira. Nijedna od ključnih odluka ne može biti donesena bez Gradskog vijeća, odnosno jedan čovjek ne može uraditi ništa.

Kakva je bila vaša, a kakva reakcija vaše obitelji nakon što se ukazala prilika da se angažirate u političkom životu?

Kada sam dobila poziv od temeljnog ogranka stranke, rekla sam da trebam razmisliti jer nemam poveznice s politikom, čovjek sam od struke. Ali onda sam shvatila da će nam, ako ćemo uvijek u životu zatvarati oči i nitko neće htjeti preuzimati odgovornost, uvijek biti ovako. Ako mi se pruža prilika da mogu barem malo pomoći našoj zajednici, bit ću na raspolaganju društvu. Suprug me ohrabrio i on zna da ja to mogu.

Kruševo je jedna od većih prigradskih cjelina Mostara s brojnim potencijalima za razvoj. Koji su ključni problemi koji trenutačno opterećuju taj prostor te koje je potrebno riješiti, a koje su prilike koje treba iskoristiti što prije?

U Kruševu je započet niz dobrih projekata, koji zbog određenih financijskih problema u Mostaru nisu mogli biti realizirani. Primjerice, u Kruševu su tri sela dobila vodu, a potrebno je još dva, Podgorje i Sretnice, spojiti na gradski vodovod , a što će nam, ako Bog da, čim se uspostavi Gradsko vijeće, biti prioritet. Školska dvorana je u izgradnji i projektirana je da zadovolji uvjete za sve dvoranske sportove te je to veliki prioritet zbog naših mladih, ali i razvoja sporta u Mostaru. Iduće što nam je jako važno je utopljavanje osnovne škole u Kruševu, a što će se sufinancirati iz fondova EU-a. Kruševo ima problem, kao i ostala područja prigradskih naselja, a to je nepostojanje vrtića. Rješenje toga problema uvelike bi olakšalo život našim mladim obiteljima. Također je jedan od problema činjenica da je zemljište skupo. Stoga je potrebno smanjiti rentu poljoprivrednicima i gospodarstvenicima kako bi mogli proizvoditi i otvarati nova radna mjesta. To će biti, ako Bog da, naš idući korak.

Primjetno je kako selo, govoreći o europskim okvirima, ponovno postaje značajan segment razvoja gospodarstva te privlačan za život mladih obitelji. Imaju li Kruševo i ostala sela takvu perspektivu razvoja?

Suprug i ja živjeli smo 10 godina u Mostaru te smo se odlučili vratiti u Krivodol i napraviti kuću. Život u prigradskim naseljima nije ništa manje kvalitetan nego u gradu, štoviše. Samo treba poboljšati osnovne životne uvjete. Primjerice, ljudima treba omogućiti česte prometne linije kako bi mogli bez problema stići do grada zbog niza stvari koje treba rješavati. S druge strane, život na ovim prostorima nudi velike mogućnosti. Otvaranje poljoprivrednih društava bio bi veliki poticaj svima da ostaju ovdje i da se cijele obitelji bave time. Samo, treba naglasiti kako je ključna infrastruktura, odnosno prometna povezanost. Prednosti su brojne, evo, djeca nam se igraju na zraku, a to je iznimno bitno za razvoj mladih ljudi. No, tu je onda potrebno poboljšati stanje kada je riječ o preduvjetima za bavljenje sportom. Dobro je što u Kruševu imamo HNK Kruševo koje trener vodi jako uspješno, samo treba i dalje pomagati.

S obzirom na vašu struku, možete li se osvrnuti na stanje s infrastrukturom na širem prostoru Grada?

Izuzetno je važno što je započela izgradnja južne obilaznice, dok je sjeverna projektirana i mislim da će se brzo početi s realizacijom. Ključno je smanjiti promet kroz središte grada, dok je istodobno potrebno rekonstruirati gradske ulice, što je jako važno za gospodarstvo i poboljšanje života. Također je važno i potrebno dodatno urediti igrališta te riješiti pitanje komunalija i parkirališta.

Naravno, uzimajući u obzir ukupno stanje, izbori ne mogu bez politike. Kako gledate na odnose Hrvata i Bošnjaka kao dva najzastupljenija naroda u Mostaru?

Nakupilo se mnogo problema. Ja se nadam da će svi budući vijećnici i političari imati za cilj poboljšati našu lokalnu zajednicu. Moramo gledati unaprijed i rješavati stvari korak po korak za budućnost naše djece. Moramo imati komunikaciju i toleranciju, u Mostaru treba biti život i suživot. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.