Dragan Mektić

Moguće uključivanje vojske u rješavanje problema s migrantima

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Moguće uključivanje vojske u rješavanje problema s migrantima
21.06.2018.
u 13:03
Pogledaj originalni članak

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić otvorio je danas mogućnost uključivanja Oružanih snaga BiH u rješavanje problema s migrantima. Također, pozvao je kolege političare u državnom parlamentu, ali i na lokalnim razinama da problem migranata ne pretvaraju u predizbornu kampanju.

"Molio bih političare da se ne petljaju u ovaj problem, oni ne mogu pomoći. Mi nemamo kvalitetnu termovizijsku kameru, nemamo radara, ali ne - oni od toga prave predizbornu kampanju. Kćerka Fikreta Abdića je jučer zatražila da se u BiH proglasi ratno stanje. Vidite li s kakvim mi političarima imamo posla. Gospodo zastupnici, stvorite kapacitet da osiguramo više od 75.000 KM koje su do sada izdvojene za problem migranata", rekao je Mektić na konferenciji za medije u Sarajevu dodajući da je svojim radom osigurao pet milijuna eura iz Europske unije, piše Klix.ba. 

Mektić je kazao da razmišlja o mogućnosti traženja pomoći od Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine.

"Pokrenut ću inicijativu da se unaprijed omogući uvođenje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u rješavanje problema migranata ukoliko on, ne daj bože, eskalira", rekao je Mektić.

Ministar sigurnosti je kazao da će problem migranata trajati, da nemamo čarobni štapić i da se svi moramo uhvatiti u sustav zaštite svoje granice i time smanjiti problem. Kako tvrdi, mislio je da će EU naći rješenje, ali ona ga nema.

"Ušivak i Agrokomerc će zadovoljiti naše potrebe za kapacitetima i danas krećemo u aktivnosti stavljanja tih centara u funkciju. Prvo ćemo osigurati postojeće prostorije, a tu su i šatori, kontejneri, toaleti i kuhinje", rekao je Mektić opisujući nove kapacitete koji se spremaju za nadolazeće i već prisutne migrante.

Posebnu pažnju Mektić je posvetio kriminalu u vezi s migrantima. On je pozvao na uhićenje osoba koje krijumčare migrante jer je, kako kaže, taj posao postao unosniji od krijumčarenja droge. 

"Mene su izvijestili da policijske agencije imaju problema s tužiteljstvima koja se ne snalaze i koja sporo vrši istrage. Tužiteljstvo mora osigurati kapacitete za ove situacije. Imamo situaciju da oduzmemo vozilo kojim se migranti krijumčare, a tužiteljstvo ga onda vrati. Pozivam tužiteljstvo da odredi broj tužitelja koji se znaju baviti slučajevima krijumčarenja ljudi", zaključio je Mektić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.