na uvoz mineralnih gnojiva

Moguće smanjenje carinske stope

Moguće smanjenje carinske stope
18.02.2022.
u 18:06
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa spremno predložiti inicijativu Vijeću ministara BiH
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine spremno je predložiti Vijeću ministara BiH odluku o privremenom smanjenju, ukidanju carinske stope na uvoz mineralnih gnojiva iz trećih zemalja s pet posto na nula kako bi poljoprivrednici dobili adekvatna gnojiva navrijeme za proljetnu sjetvu po cijenama koje će biti pod kontrolom nadležnih entitetskih tijela.

Ova odluka odnosila bi se na razdoblje od godinu dana i na stotinu tisuća tona mineralnih gnojiva.

To je izjavio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac nakon sastanka s entitetskim ministrima poljoprivrede Šemsudinom Dedićem i Borisom Pašalićem. Bio je to vrlo koristan susret, rekao je, cijeneći i vjerodostojnost obaju entitetskih ministara te napore koje ulažu u vlastitim resorima.

Od drugih tema sa sastanka definiran je, prema njegovim riječima, zajednički sadržaj zakona o organizaciji tržišta vina. Jako je važno da ga BiH usvoji jer je preuzeta europska smjernica prema kojoj bh. vinari od 2024. godine ne bi mogli izvoziti proizvode na tržište Europske unije bez zakona s europskim standardima.

- Vjerujem da će u idućih 15-ak dana kroz sve procedure koje definiraju donošenje propisa na razini institucija Bosne i Hercegovine biti upućen taj zahtjev - kazao je Košarac.

Od ostalih usuglašenih pitanja na sastanku izdvojio je dogovor o zajedničkim nastojanjima u sljedećim mjesecima na otvaranju "zelenog koridora" za poljoprivredne proizvode iz BiH prema tržištu Europske unije. O tome će, najavio je Košarac, biti riječi i s drugim ministarstvima odnosno institucijama. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.