reforme Izbornoga zakona u BiH

Model elektroničkog glasovanja u BiH i brojenje glasova tek u perspektivi

Model elektroničkog glasovanja u BiH i brojenje glasova tek u perspektivi
04.10.2021.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Dok se čeka na politički dogovor o suštinskoj reformi izbornoga zakonodavstva koja će ukloniti diskriminaciju i osigurati legitimno nacionalno predstavljanje, Središnje izborno povjerenstvo BiH izišlo je sa svojom inicijativom za donošenje zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koja će biti upućena Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH. 

Prijave i registracija

Iako je ovo tijelo duboko kompromitirano načinom izbora svojih članova, odlučili su se uputiti prijedlog izbornih reformi koji ne uključuje političke promjene. Predložene izmjene odnose se, između ostaloga, na pitanja razgraničenja izbornih jedinica, način formiranja biračkih odbora, zloporabu javnih resursa u svrhu kampanje, obuku izbornih dužnosnika, sudjelovanje žena na izborima i pravodobno objavljivanje odluka SIP-a i sudova o prigovorima vezanim uz izbore. Među ključnim prijedlozima su oni koji se odnose na promjenu načina izbora biračkih odbora, a samim tim i djelomičnu depolitizaciju izborne administracije. Također, neki od prijedloga odnose se na uporabu elektroničkih prijava i sudjelovanja na izborima te registraciju birača izvan zemlje. Kada je u pitanju sama provedba izbora, predlažu određene zakonske intervencije u smislu uvođenja tehničkih unapređenja. Neka tehnička unapređenja moguće je provesti i bez izmjene Izbornoga zakona, a to se odnosi samo na identifikaciju i autoidentifikaciju birača, ali ne i na proces brojenja glasova. Riječ je o biometrijskim čitačima otiska prsta, odnosno nekoj vrsti skenera. Navodno bi takvo rješenje osiguravalo da ne bude krađe identiteta, odnosno nitko ne bi mogao u tom slučaju ostvariti pravo glasa u korist druge osobe ili umrle osobe.

Hoće li se prihvatiti izmjene

Za brojenje glasova uz pomoć skenera ili elektroničko glasovanje, što također zagovara SIP, potrebno je ipak promijeniti Izborni zakon BiH. Cilj svih predloženih zakonskih izmjena i reformi je, kažu iz ovoga tijela, povećati transparentnost i smanjiti mogućnost malverzacija u izbornom procesu. No, i u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH svjesni su kako je povjerenje u njihov rad upitno, pa u svojim javnim istupima i sami izražavaju skepticizam u pogledu prihvaćanja prijedloga koje su izradili. Oni će svoj formalni prijedlog preko Međuresorne radne skupine, u kojoj su predstavnici Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH, uputiti u parlamentarnu proceduru. Hoće li to biti tek polazna osnova za razmatranje na povjerenstvu, ostaje za vidjeti. Sigurno je da će neki članovi Povjerenstva htjeti uvrstiti u konačan prijedlog izborne reforme. - Ako bude postojao konsenzus, koji je potreban za izmjene zakona u oba zakonodavna doma, onda postoji mogućnost da nešto od toga ili sve prođe. Ako ne bude političke volje ili dogovora, nažalost, ne mislimo da će u toj varijanti bilo koje slovo u zakonu biti izmijenjeno - izjavio je aktualni predsjednik SIP-a BiH Željko Bakalar koji je u ovo tijelo došao izravno s pozicije savjetnika Željka Komšića. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.