mješavine

Moćni biljni pripravci: Preslica i menta odlični su kod prehlade

Foto: Dreamstime
Moćni biljni pripravci: Preslica i menta odlični su kod prehlade
01.11.2016.
u 07:41
Menta, matičnjak i poljska preslica mogu se piti same ili pomiješati u jednakim omjerima u čajnoj mješavini koja će obuhvatiti prevenciju više problema, kaže Vesna Genc
Pogledaj originalni članak

Čajevi, čajne mješavine, tinkture ili eterična ulja mogu biti izuzetno djelotvorni u prevenciji bolesti, odnosno jačanju imuniteta prije nego što virusi i bakterije napadnu organizam, ali i vrlo korisna pomoć u liječenju istih. No fitopripravci nisu zamjena za terapiju propisanu od strane liječnika, upozorava fitoteraputkinja Vesna Genc. 

- Sve biljke koje smo spomenuli (nabrojane su u stupcu lijevo)mogu se piti same ili pomiješati u jednakim omjerima u čajnoj mješavini kojom ćete obuhvatiti prevenciju više problema. Ipak, za izradu čajnih mješavina i tinktura za konkretne probleme preporučujem da se obratite educiranim fitoterapeutima, koji će izraditi mješavinu i tinkturu u skladu s anamnezom osobe i prilagođenu njezinim potrebama - kaže Genc, piše 24sata.hr.  

Kako biste iskoristili svu moć bilja, čaj treba pripremiti pravilno.

- Jedna čajna žlica usitnjenih suhih listova stavi se u 3 dcl hladne vode. Pristavi se na vatru i kad voda zakipi, ugasi se i poklopi te ostavi da odstoji 5 minuta. Čaj se tada procijedi i pije. Preporučena doza je od jedne do maksimalno tri šalice čaja dnevno, zavisno od tegobe - kaže Vesna Genc. 

Fitoterapeutkinja dodaje da se tinkture rade s alkoholom, pa ljudi koji ne smiju piti alkohol ne mogu piti tinkture. One imaju jače djelovanje od čaja i obično se kapaju u čajnu mješavinu ili na malo šećera. Osim toga, treba znati i da ljudi koji boluju od epilepsije ne smiju koristiti eterična ulja. 

- Danas postoje i standardizirani preparati koji pomažu kod održavanja imuniteta, na primjer preparati na bazi Echinaceae (ne smiju je uzimati ljudi koji boluju od autoimunih bolesti i AIDS-a), zatim Noni (Morinada citrifolia) i ginseng, no vrlo je važno da se uzimaju prema uputama proizvođača - savjetuje fitoterapeutkinja.

U jačanju imuniteta važnu ulogu igra i bobičasto voće, posebno se ističu kupine, ribizli, borovnice...  

- Svo ovo voće možete dodati i u salate. Na primjer, borovnice se fantastično slažu sa salatom od rikole ili crvenog radiča. Kupine, pak, idu uz skutu ili svježi kravlji sir - ističe naša sugovornica te kaže da ovi plodovi mogu biti baza i zdravim desertima.

Kupina smanjuje rizik od nastanka očne mrene

Deset puta su bogatije antioksidantima od rajčice ili brokule, obiluju polifenolima i pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala. Konzumiranje kupina povoljno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila. Kako sadrži lutein, konzumiranje kupina smanjuje rizik od degenerativnih bolesti oka i pojave očne mrene.

Kako sadrži malo kalorija, a bogata je vlaknima, pogodna je kao namirnica u raznim dijetama. Dvije šake kupina dnevno osigurat će organizmu dovoljnu količinu mangana, minerala koji nam je potreban za jače i čvršće kosti.

Savjet: Čaj od lista kupine također se koristi kod proljeva i dizenterija, a kako ima blago stezajuće djelovanje, koristi se i za ispiranje rana.

Borovnica pomaže kod infekcije Echerichiom colli

Povoljno djeluje na urinarni trakt, smanjuje upale, a sok od borovnice pomaže kod infekcija izazvane Echerichiom colli te pospješuje cirkulaciju. Ima izuzetno jako antioksidativno i protuupalno djelovanje, pa je konzumacija borovnica, bilo kao svježeg voća ili voćnog soka, preporučljiva kod ljudi koji pate od gihta ili osteoartritisa. 

Oprez: Kako sadrže malu količinu oksalata, ljudi koji imaju problema s kalcijevim oksalatima, koji uzrokuju bubrežne kamence, trebaju ograničiti unos borovnica i posavjetovati se s liječnikom. 

Savjet: Od listova borovnice priprema se čaj koji pomaže kod proljeva, upala usne šupljine i ždrijela, a listovi borovnice sastavni su dio čajnih mješavina za pomoć pri dijabetesu.

Crno grožđe zdravo za kožu i kosu 

Još jedna namirnica bogata fitoflavonidima koji povoljno djeluje na organizam. Sadrži fosfornu kiselinu i silicij koji blagotvorno djeluju na zdravlje kože i kose. Grožđe je prirodan tonik koji krijepi i jača organizam.

Posebno su značajne i sjemenke crnog grožđa, koje sadrže tvari koje smanjuju razinu kolesterola u krvi, pa tako danas postoje standardizirani ekstrakti sjemenki crnoga grožđa koji se uzimaju kao sok. Ulje koštica crnoga grožđa korsti se i u kozmetici jer povoljno djeluje na elasticitet kože, a pogodno je i za tretiranje proširenih vena i ispucanih kapilara.

Ribizl sprečava infekcije i čisti krv

Kod nas su poznate dvije vrste: crveni i crni ribizl. Plodovi i sok crvenog ribizla izvrstan su čistač organizma, odstranjuju mokraćnu kiselinu iz krvi i smanjuju količinu bjelančevina u urinu. Uklanja i crijevne parazite iz organizma.

Crveni ribizl pospješuje tijek oporavka od bolesti, naročito kod dijabetičara. Crni ribizl ima oporiji okus od crvenog i najčešće se koriste sok ili vino od crnog ribizla. Sprečava infekcije i čisti krv.

Savjet: Čaj od lista crnog ribizla koristi se kod reumatskih bolesti, osobito kod reumatoidnog artritisa jer smanjuje upalni proces.

Biljke za očuvanje zdravlja

Stolisnik (Achillea millefolium) Čisti krv, smiruje nervozu želuca i crijeva te dobro djeluje kod infekcija urinarnog trakta. Ne smiju ga piti trudnice, a alergični na kamilicu mogu reagirati i na stolisnik. 
Poljska preslica (Equisetum arvense) Pospješuje rad bubrega i probavnog sustava. Dobra je kod upale dišnih organa, oslobađa tijelo viška vode i poboljšava gustoću kostiju.
Matičnjak (Mellissa officinalis) Čaj od melise pospješuje probavu, smanjuje mučnine i tegobe uzrokovane stresom. Šalica čaja od melise navečer umirit će vas i riješiti nesanice.
Jedinstveni đumbir Čaj od đumbira čisti tkivo, pomaže probavu, lagano zagrijava te je pogodan kod prehlada i viroza. Može se piti sam ili s limunom i medom.
Menta (Mentha piperita) Osim kod probavnih tegoba, čaj od mente pomaže kod prehlade i gripe te za pokretanje sluzi u dišnim putevima. Menta je biljka koja hladi, pa pomaže i u snižavanju temperature.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.