Problemi u zdravstvu

Mladi liječnici masovno odlaze, hoće li nas u budućnosti imati tko liječiti?

Mladi liječnici masovno odlaze, hoće li nas u budućnosti imati tko liječiti?
31.10.2015.
u 14:20
Liječnici u EU prosječno mjesečno zarađuju 3.500 eura, a kod nas oko 1.200 KM
Pogledaj originalni članak

U Bosni i Hercegovini je posljednjih godina zabilježen trend odlaska liječnika u zemlje Europske unije. Pitanje je kako će se to odraziti na zdravstveni sustav naše države?

"Upiši ti sine medicinu, tu ima posla...", riječi su koje mnogi maturanti čuju kada se nađu u dilemi trebaju li upisati,  po mišljenju mnogih, najteži fakultet.

Prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, godišnje se blizu 3.000 studenata upiše na neki od medicinskih fakulteta u državi.

I nakon šest godina mukotrpnog studiranja mnogima koji nemaju vezu ne preostaje ništa drugo nego da se prijave na ured za zapošljavanje ili da bolji život pokušaju potražiti u nekoj drugoj zemlji.

Točan podatak o broju liječnika koji su napustili državu nitko ne zna, ali iz Liječničke komore FBiH procjenjuju da je u proteklih nekoliko godina više od 300 liječnika napustilo državu, što je nenadoknadiva šteta, smatraju iz komore.

"Mladi liječnici se uopće više i ne prijavljuju u liječničke komore, nego odmah po završetku fakulteta gledaju kako će napustiti državu. Na taj način remeti se demografska slika unutar liječničkog korpusa. U pojedinim sektorima zdravstva prosječna starost liječnika iznosi 58 godina, što znači da će se, nakon što oni odu u mirovinu, pojedini sektori zdravstva ugušiti. Također, imamo i sve više starijih građana u državi, a stariji ljudi zahtijevaju veću zdravstvenu njegu. Dakle, liječnici su nam sve potrebniji, a imamo ih sve manje", za Klix je rekao predsjednik Liječničke komore FBiH, prim. dr. Harun Drljević.

Odlazak liječnika već sada je uzeo svoj danak, što najbolje osjete rubna područja naše zemlje koja ne raspolažu velikim kliničkim centrima kao npr. Sarajevo, Tuzla ili Zenica. 

"Brojni specijalisti kao što su anesteziolozi i patolozi su već praktično postali rijetkost. Standardi Europske unije predviđaju 362 liječnika na 100 tisuća stanovnika, kod nas ima 162 liječnika na 100 tisuća stanovnika. Lako je onda izračunati koliko nam liječnika trenutno nedostaje", rekao je dr. Drljević.

Liječnici u EU prosječno mjesečno zarađuju 3.500 eura, a kod nas oko 1.200 KM. Naši građani se najčešće odluče za Njemačku.

"Te zemlje su stvorile takve standarde da naprosto usisavaju naše stručnjake. Poznajem mnoge mlade specijalizante koji uče njemački usporedo sa specijalizacijom. Male plaće, nesigurno zaposlenje, slaba mogućnost napretka u struci te redovni i neodmjereni sudski i medijski napadi na liječnike, praktično te ljude tjeraju da napuste zemlju", smatra predsjednik Liječničke komore FBiH.

Iz Liječničke komore su dodali kako su novi standardi i normativi koji su izašli prošle godine omča oko vrata zdravstvenog sistema BiH.

"Prema tim standardima nas nema manjka. Oni nas svojim kapacitetom vraćaju u sedamdesete godine prošlog vijeka. Umjesto da razvijamo zdravstveni sustav, mi se vraćamo u prošlost", zaključio je sugovornik.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.