Nastavak konstituirajućeg zasjedanja

Mladen Bošković kandidat za dopredsjedatelja Zastupničkog doma

Mladen Bošković kandidat za dopredsjedatelja Zastupničkog doma
09.01.2019.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH danas bi trebao pokušati dovršiti proces konstituiranja ovog doma jer je nakon prvog dijela sjednice ostalo puno toga pod znakom pitanja. Bez prisutnosti dosadašnjeg predsjedatelja Edina Mušića (SDA), kao i zastupnika SDA i stranaka HNS-a, na prvom zasjedanju je Elvir Karajbić (SDP) izabran za predsjedatelja Zastupničkog doma, piše Večernji list BiH. 

Kandidata za dopredsjedatelje nije ni bilo, a ni svi zastupnički klubovi nisu bili konstituirani. Pred današnji nastavak zasjedanja održana je sjednica Kolegija na kojem je dogovoreno da se formiraju preostala dva zastupnička kluba, a to su klub SDA i klub zastupnika stranaka HNS-a. Na nastavku zasjedanja moglo bi doći i do izbora dopredsjedatelja, koji ne mogu biti iz bošnjačkog naroda, budući da je predsjedatelj Bošnjak. HDZ, odnosno zastupnici HNS-a, na poziciju dopredsjedatelja koja pripada Hrvatima trebali bi predložiti Mladena Boškovića. On je i u prethodnom sazivu bio dopredsjedatelj Zastupničkog doma. Zbog nepostojanja jasne parlamentarne većine upitno je hoće li ovaj prijedlog dobiti dovoljan broj glasova, kao što je nepoznanica i tko će biti kandidat za drugog dopredsjedatelja, koji bi trebao biti iz srpskog naroda. Karajbić najavljuje mogućnost da SDP predloži Srbina ili da neka druga parlamentarna stranka predloži kandidata iz reda ostalih. U slučaju da takav prijedlog bude prihvaćen, Srba ne bi bilo u rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. SDP je pri izboru Karajbića za predsjedatelja Zastupničkog doma pokazao da može okupiti ad hoc većinu, ali trenutačno ne postoji stabilna parlamentarna većina koja bi proces izbora čelništva Doma dovela do kraja. Jednako tako, upitno je što će se dogoditi na za danas također najavljenoj sjednici Zastupničkog doma, na kojoj bi zastupnici trebali razmatrati prijedlog entitetskog proračuna za ovu godinu po žurnoj proceduri. Ako žurna procedura bude usporena, moralo bi se ići na usvajanje odluke o privremenom financiranju u prva tri mjeseca 2019. godine kako Federacija ne bi došla u financijsku blokadu krajem siječnja.

Prijedlog proračuna ili odluku o privremenom financiranju mora potvrditi i Dom naroda, a njegovo konstituiranje je krajnje neizvjesno zbog sudskog osporavanja naputka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o načinu popune Doma naroda. Prema tumačenju tajnika Doma naroda Izmira Hadžiavdića, odluku o proračunu ili privremenom financiranju može potvrditi i stari saziv Doma naroda, koji je valjan sve do konstituiranja novog. No, prvo treba vidjeti što će se danas dogoditi u Zastupničkom domu. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.