vrhbosanski nadbiskup

Kardinal Puljić: Svjetlo Kristova uskrsnuća pokazuje izlaz iz sadašnje tame

Kardinal Puljić: Svjetlo Kristova uskrsnuća pokazuje izlaz iz sadašnje tame
12.04.2020.
u 12:46
Pogledaj originalni članak

Pouzdanje u pobjedu života nad smrću na koju nas podsjeća Kristovo uskrsnuće svjetlo je i u današnjem svijetu prekrivenom tamom pandemije, kazao je u nedjelju vrhbosanski nadbiskup kardinal Viko Puljić predvodeći u Sarajevu euharistijsko slavlje u povodu blagdana Uskrsa.

Koncelebrirana sveta misa u sarajevskoj prvostolnici katedrali Srca Isusova slavljena je bez prisutnosti vjernika sukladno uputama o javnim okupljanjima tijekom epidemije prouzročene koronavirusom pa su je izravno prenosili bosanskohercegovački javni servis BHRT i Radio Marija.

Uz kardinala Puljića misu su u praznoj katedrali slavili nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i još šest svećenika.

"Niste mogli danas poći u crkvu slaviti misu zato uz posredovanje elektroničkih medija dolazimo mi k vama u vaše domove. Želim vam da u vašim domovima bude blagoslov uskrslog Krista", poručio je vjernicima odmah na početku mise kardinal Puljić.

U propovjedi je pak istaknuo kako se u današnjem vremenu velike kušnje za cijelo čovječanstvo valja iznova prisjetiti Isusove pobjede nad tamom grijeha i smrti.

Kada govorimo o toj tami koja zna čovjeka blokirati, posebice u vremenima kada proživljavamo strah od pandemije a prebrojavaju se mrtvi i zaraženi, treba biti svjestan kako suočavanje s tim mrakom čovjeka zna blokirati i odvesti ga u dodatnu nevolju, podsjetio je vrhbosanski nadbiskup.

Podsjetio je kako je vjernicima pri tom temeljna nada u molitvi koja će rastjerati tamu njihova straha jer po uskrslome Kristu smrt nema zadnju riječ stoga što postoji život vječni i uskrsnuće mrtvih.

Sve je pozvao da uz istinsku predanost vjeri budu svjesni i svojih obveza u sadašnjoj situaciji.

"Mi smo ovih dana imali teško iskustvo jer smo prisiljeni biti fizički razdvojeni i to je tama i strah kojega je donijela pandemija no važno je da ne budemo sukrivci smrti drugih", kazao je kardinal Puljić.

Dodao je i kako u današnjem svijetu osim pandemije podjednako opasni mrak mržnje, sebičnosti koji se šire kroz politički govor i medije.

"Postoje razne zaraze. Mi sad stojimo pred ovom pandemijom i tražimo način kako je zaustaviti ali dobro bi bilo shvatiti da je borba protiv zaraze borba za život. Daj da čovjek shvati da nema vlasti nad životom i da to mora poštivati od samog začeća do smrti", kazao je Kardinal Puljić u svojoj propovjedi dodajući kako bi u sve društvene zakone valjalo ugraditi obvezu čuvanja dostojanstva čovjekova života.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.