mještani u radnoj akciji

Misište na Bilima spremno za misu i druženje

19.06.2020.
u 11:19
Pogledaj originalni članak

Brujenje trimera, zveckanje alatki, ali i ganga odzvanjala je ovih dana na Bilima, u brdima što spajaju Mostar i Široki Brijeg. Kako doznajemo, to mještani iz župe Mostarski Gradac spremaju teren za misno slavlje, ali, nakon mise, i druženje puka u štovanju stoljetnih narodnih običaja.

„Tako mi svake godine organiziramo čišćenje terena, košenje tave, podrezivanje biljaka, obnova zidova, uređivanje oltara; točnije nastojimo urediti ovo svetište, kako bi se naši župljani ali i mnogobrojni gosti što ugodnije osjećali. Ove godine misa će se slaviti u nedjelju 5. srpnja, pa smo se dogovorili da do tada pripremimo teren“, tvrdi Vlado Bošnjak, jedan od organizatora ove akcije.

Svake godine, prve nedjelje po Petrovdanu, tradicionalno se služi sveta misa i blagoslov polja na starodrevnom svetištu na Bilima – “Misištu”. Običaj je to koji traje stoljećima, a vjerno ga čuvaju franjevci zajedno sa svojim pukom. Prema crkvenim zapisima koji datiraju od oko prije 700 godina zabilježeno je da su se od tih starih vremena u Misištu na Bilima služile svete mise.

Naime, za vrijeme Turske okupacije ovih područja, franjevci su na ovom mjestu na Bilima tajno služili mise zajedno sa svojim pukom i tu se krili od Turaka. Unatoč riziku kojem su bili izloženi tada, ali jakom vjerom i ustrajnosti franjevaca i njihova puka, iz godine u godinu kroz stoljeća organiziralo služenje svetih misa, koje se održalo do danas.

„Prastaro svetište Misište zasigurno je najstarije svetište na Bilima, ali i jedno od najstarijih svetišta u Hercegovini uopće. Ova malena uvalica je stoljećima okupljala vjernički puk u molitvi, što radimo i danndanas. Pouzdano znamo da su se mise ponekad održavale tajno uz ogroman rizik koji su vjernici morali nositi na svojim leđima.

Tada su svećenici dolazi svome puku, riskirajući često i svoj život. Ovo je prekrasan prostor i ima mjesta za sve, pa i razmak koji nam preporuče medicinska struka zbog ove pandemije“, rekao je fra Mile, koji je u svome vozilu donio vrijednim radnicima nešto za okrjepu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.