šape, breskvice, medenjaci...

Miris božićnih kolača mnoge vraća u djetinjstvo

17.12.2020.
u 18:47
Pogledaj originalni članak

Pred vratima je najradosniji kršćanski blagdan. Božić drukčiji nego ranijih godina, bez okupljanja, nazdravljanja i zajedničke pjesme, a opet poseban. Prošle nedjelje proslavili smo Materice, a muškarci i mladići čestitali su svojim majkama, bakama, suprugama, sestrama, djevojkama taj dan, a ondje gdje se zadržao običaj one bi darivale čestitare sitnim darovima poput naranči, oraha, jabuka, slatkiša... Istog dana proslavljen je i blagdan svete Lucije za koju se veže običaj sijanja pšenice, simbola života kod katolika, piše Večernji list BiH. 

Svi pomažu u pripremi

Ove, četvrte nedjelje adventa, proslavit će se i Očići. Tog dana djecu će darivati otac. U ranijim vremenima, kao i majka na Materice, otac je, nakon što su ga dječica simbolično vezala (najčešće u krevetu dok je još “spavao”) morao “kupiti slobodu” tako što bi nekom sitnicom darivao djecu, a običaj se i danas zadržao u dosta kućanstava zapadne Hercegovine. Riječi kojima djeca pozdravljaju roditelje glase: “Faljen Isus, očići, božićno je vrime, mi smo došli sada tražit’ vaše otkupljenje. Pođite na tavan, donesite mese, ako nije suvo, otvorite kese. Ako ništa nema, višanje se sprema!” Zapalit će se i četvrta adventska svijeća, ona koja donosi ljubav, svijeća anđela. Paljenjem te svijeće prisjećamo se onih koji su prvi objavili rođenje Mesije cijelom svijetu. Prema tradiciji, četiri svijeće na adventskom vijencu simboliziraju nadu, mir, radost i ljubav. Djecu su njihovi djedovi i bake te roditelji učili običajima u ovim svetim danima, a koji su sve više nestajali. No, kako je ova godina po mnogočemu drukčija, kao u Božićnoj priči kada Ebenezer Scrooge postaje bolji čovjek, tako se i mi mijenjamo. Pandemija je na svojevrstan način zbližila ukućane, roditelje usmjerila da se više posvete djeci i obrnuto. - Rijetko kad se događalo, ali ove godine svi mi u kući pomažu praviti kolače - priča nam Marija iz Mostara koja je već sada pripremila sve slastice koje je planirala iznijeti pred ukućane i podijeliti rodbini i prijateljima u danima blagdana. Naglašava da joj je to rutina, ali ove godine je sve završila ranije.

- Napravim šape, breskvice, medenjake, kiflice... ono što mogu zamrznuti i što je nakon nekoliko dana ukusno za jesti. Ranijih godina umorila bih se dok bih sve napravila, međutim, kako djeca ove godine manje obitavaju izvan kuće, pomogla su mi, tako da me sve to podsjetilo na neke ranije Božiće i ona vremena kad sam ja pomagala svojoj majci. Da nije ovog straha i neizvjesnosti, upravo ovakvi bi trebali biti blagdani, u obiteljskom ozračju, uz svete mise, s onim pravim prijateljima - govori nam Marija.

Pridržavanje mjera

Idućih dana trebale bi početi i tradicionalne blagdanske gužve. Koliko god se pozivalo ljude da kupnju obave prije kako u pandemiji ne bi riskirali zdravlje, najviše će se opet kupovati u posljednjim blagdanskim danima. Kupce se poziva na oprez i nošenje maski kako bi zaštitili svoje zdravlje, ali i zdravlje svih ostalih, osobito radnika u trgovinama i trgovačkim lancima koji će imati pune ruke posla. Božić poziva na razumijevanje i solidarnost, osobito ovogodišnji kad smo postali svjesni da nismo vlasnici Zemlje, nego prolaznici na ovom putovanju i da blagdani nisu luksuz, skupi darovi, prejedanje i napijanje, već upravo obrnuto - jer i onaj čije rođenje slavimo rodio se u hladnoj i skromnoj štalici, ali okružen onima koji ga vole.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.