SARAJEVO

Ministrica Edita Đapo traži od Vijeća ministara da hitno otvori granice za državljane EU

Ministrica Edita Đapo traži od Vijeća ministara da hitno otvori granice za državljane EU
02.07.2020.
u 10:39
Pogledaj originalni članak

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo pozvala je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da odustane od politike reciprociteta i da hitno bude razmotrena mogućnost otvaranja granica Bosne i Hercegovine za državljane Europske unije i drugih zemalja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.
"Bosna i Hercegovina nije u situaciji uvoditi reciprocitet Europskoj uniji. Mi se moramo boriti za spas našeg turizma, a to ne možemo učiniti bez dolaska stranih turista. Stoga, pozivam Vijeće ministara da otvori granice za strane državljane", poručuje ministrica Đapo.

Ona dodaje da svi turisti, građani Europske unije i bh. dijaspora koja ima putovnice drugih europskih zemalja trebaju imati mogućnost dolaska u BiH.

Istaknula je da apel Vijeću ministara BiH upućuje u ime svih turističkih radnika u Federaciji BiH, koji svakodnevno traže reakciju vlasti, bez obzira na odluku Europske unije.

"Kao jedno od rješenja hotelijeri, uposlenici turističkih agencija i turistički vodiči spas turističke sezone vide prvenstveno u dolasku stranih turista. A da bi se to desilo, Vijeće ministara mora otvoriti granice za dolazak turista u BiH", naglasila je Đapo, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.
Podsjetimo, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija poručio je da BiH neće otvoriti svoje granice dok EU ne otvori svoje za BiH.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.