Crne prognoze su se ostvarile, BiH postala nova ruta

Migranti rapidno ulaze u BiH, spavaju na ulicama, u kućama, džamijama...

15.02.2018.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

Crne prognoze su se ostvarile, BiH je postala nezaobilazna stanica na migrantskoj ruti državljana Sirije, Pakistana, Alžira, Afganistana, Tunisa, Libije, Palestine, Maraoka, piše Večernji list BiH. Koliko se državljana tih i sličnih zemalja trenutačno nalazi na prostoru BiH, nitko sa sigurnošću ne može reći. Ali kako broj nije zanemariv, potvrđuju informacije iz Sarajeva, Bihaća i Cazina.

Mlađi muškarci

Nekoliko skupina migranata iz Sirije i Afganistana već noćima spava pod otvorenim nebom na području Sarajevske županije. Iako ima i žena i djece, uglavnom je riječ o muškarcima između 16 i 25 godina, što potvrđuju i pozivi određenih organizacija za pomoć u odjeći i obući upravo za te kategorije. Neki su smješteni i u kuće pa ih je samo u jednoj od njih na području Ilidže 36, a neki su tu već 45 dana. Nekoliko desetaka migranata “zaglavilo” je posljednjih dana u Velikoj Kladuši, a utočište od hladnih zimskih noći potražili su u džamijama. U gradskoj džamiji u Velikoj Kladuši početkom ovoga mjeseca samo u sedam noći prespavalo je više od 50 migranata, potvrdio je to imam Muamer ef. Ćatić. Objekti Islamske zajednice u BiH su pod sve većim pritiskom migranata koji preko BiH pokušavaju proći prema EU, upozorili su u iz IZ-a u Sarajevu pozvavši vlasti da se ozbiljnije suoče s problemom ilegalnih migracija i preuzmu svoj dio odgovornosti. Iz IZ-a su reagirali nakon što se proteklih dana ispostavilo kako sve veći broj ilegalnih migranata traži utočište u džamijama, posebice u sjeverozapadnom dijelu zemlje, preko kojega pokušavaju doći do EU.

Različite rute

Granična policija je već u prvim danima 2018. zabilježila rapidno povećanje broja ilegalnih migranata. Njih 458 ilegalno je ušlo u BiH u 2018., dok su tijekom cijele 2017. ušla 754. Iz Službe za poslove sa strancima BiH kazali su za Klix.ba kako su u 2018. uspjeli obraditi više od 500 migranata. - Sigurno je puno više onih koji su ilegalno ušli u BiH, no nisu se prijavili ili ih Granična policija nije uhvatila. Protekla tri mjeseca s GP-om radimo na terenu gdje su zabilježene povećane migracije. Mogu reći kako posljednjih 15 dana bilježimo povećan priljev ilegalnih migranata - kazao je ravnatelj Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić. Dodao je kako iz svakodnevnog razgovora s migrantima može zaključiti da oni ne dolaze u BiH kao obećanu zemlju, već je koriste kao tranzitno područje prema zemljama EU. - Oni se zadrže u BiH dvije-tri noći i zatim nastave put prema drugim zemljama. Neki su pokušavali preko Srbije i Mađarske ući u EU pa, kad nisu uspjeli, vratili su se te iz Srbije ušli u Crnu Goru, a onda u BiH. Neki su izravno iz Srbije ušli u BiH pa se onda preko Hrvatske žele domoći EU - objašnjava Ujić. Ravnatelj GP BiH Zoran Galić u ponedjeljak je kazao kako nedostatak policijskih službenika otežava kontrolu bh. granice. Upozorio je kako se broj ilegalnih migranata rapidno povećava i već bi u prva dva mjeseca ove godine mogao dosegnuti broj iz cijele prošle godine. Iz Službe za poslove sa strancima BiH upozoravaju da su građani i nevladine organizacije dužni njima ili najbližoj policijskoj upravi prijaviti ako uoče migrante.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Feral
Feral
11:34 15.02.2018.

Pocelo, je pocelo