sastanak

Mektić i Nuhodžić o unapređenju suradnje u oblasti sigurnosti BiH i Crne Gore

Mektić i Nuhodžić o unapređenju suradnje u oblasti sigurnosti BiH i Crne Gore
06.06.2017.
u 17:30
Pogledaj originalni članak

Unapređenje suradnje u oblasti sigurnosti te uspostavljanje zajedničkih graničnih prijelaza kao i kontrola nelegalnih prijelaza bile su neke od tema ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine i ministra unutarnjih poslova Crne Gore Dragana Mektića i Mevludina Nuhodžića.

Dva ministra susrela su se danas u Sarajevu kada je Mektić čestitao Crnoj Gori na punopravnom članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) koje je finalizirano u ponedjeljak, a Nuhodžić je ocijenio da je jučer za ovu zemlju bio veliki povijesni dan.

Ministar Nuhodžić naglasio je da Crna Gora nema namjeru samo koristiti beneficije NATO-a nego i odgovoriti na izazove i obaveze koje ima prema članstvu, ali je naglasio da je članstvom u NATO-u Crna Gora postala dio društva u kojem su najrazvijenije zemlje svijeta u demokratskom, ekonomskom i sigurnosnom smislu.

Najavio je da će Crna Gora razvijati i dalje svoju demokraciju, ali je ovim članstvom država postala sigurnija, a tada kapital i investicije, tvrdi crnogoski ministar, lakše stižu u zemlju te je za sigurnost kazao da je to zapravo ekonomski resurs.

Mektić je izrazio nadu da će ova zemlja zapadnog Balkan uskoro postati i članica Europske unije, a kako je istaknuto, u pregovorima za članstvo s EU Crna Gora otvorila je 26 poglavlja te se nadaju da će do 2021. godine biti završeni tehnički pregovori.

Naglašeno je da dvije zemlje imaju dobre prijateljske odnose, a potrebno je raditi više na jačanju zaštite i kontrole zajedničkih granica, te je razgovarano i otvaranju zajedničkih graničnih prijelaza čime bi se ubrzao prelazak građana iz jedne zemlje u drugu.

- Razgovarali smo i o kontroli zaprijećenih nelegalnih graničnih prijelaza koji su se mogli koristiti za krijumčarenje robe i osoba. Takva 22 su zatvorena prije nekoliko godina uz pomoć Europske komisije, a sada smo dogovarali uspostavljanje tijela koji bi činili pripadnici graničnih policija obiju zemalja, a koje bi kontroliralo te prijelaze i utvrdilo ima li novih - pojasnio je Mektić.

Nuhodžić je dodao da je na sastanku razgovarano i o odgovaranju na izazove poput transnacionalnog kriminala kao sofisticiranog i novog oblika kriminala s kojim se teško bore i mnogo razvijenije i jače države svijeta.

Stoga je  istaknuto da se sve zemlje regije moraju zajednički boriti protiv svih sigurnosnih izazova jer je to jedini način da im se suprotstavi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.