U nekoliko gradova

Masovni prosvjedi umirovljenika 29. rujna

Masovni prosvjedi umirovljenika 29. rujna
18.08.2015.
u 18:07
Pogledaj originalni članak

Savez udruženja umirovljenika u FBiH najavio je za 29. rujna masovne prosvjedi umirovljenika koji će biti održani u nekoliko gradova u Federaciji BiH. 

Odluka o održavanju masovnih prosvjeda umirovljenika u Federaciji BiH donesena je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Saveza udruženja umirovljenika u FBiH kojoj su nazočili svi predsjednici županijskih saveza. 

Prosvjedi su najavljeni za 29. rujna (utorak) s početkom u 11 sati ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu, a istovremeno će biti održani i u Zenici i Bihaću. 

Iz Saveza navode da se, prema do sada prispjelim informacijama, za prosvjede prijavilo oko 20.000 umirovljenika s tim da se aktivnost na organiziranju prosvjeda nastavlja kontinuirano do održavanja prosvjeda. 

Na današnjoj sjednici potvrđeni su ranije istaknuti zahtjevi Saveza upućeni Vladi FBiH i to saniranje Fonda FZ MIO i osiguranje isplate mirovina najkasnije do 5. u mjesecu; donošenje seta zakona koji proizilaze iz reforme mirovinskog sustava i to zakona o MIO, zakona o FZ MIO, zakona o porezima i doprinosima. 

- Na sastanku je donesen zaključak da u donošenju tih zakona treba aktivno sudjelovati naš Savez i da suglasnost prilikom konačnog usvajanja tih zakona. Te zakone treba donijeti u tijeku ove godine, a da stupe na snagu 1. siječnja 2016. godine, ističu iz Saveza. 

U priopćenju za javnost navodi se da umirovljenici zahtijevaju „povećanje financijskog plana FZ MIO u 2016. za pet posto da bi se izvršilo povećanje odnosno usklađivanje mirovina prema odredbama novog Zakona o MIO“. 

- Donošenje odluke o oslobađanju plaćanja poreza našeg Saveza na iznos članarine koja se prikuplja od mirovina i služi 80 posto za plaćanje posmrtnina, a 20 posto za materijalne i druge troškove humanitarnog karaktera, navodi se. 

Dalje ističu kako će zatražiti još jedan sastanak s premijerom Federacije Fadilom Novalić kko bi se razmotrili zahtjevi za koje smatraju da su realni i opravdani i da je moguće njihovo rješavanje u okviru postojećeg stanja. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.