dani otvorenih vrata

Mario, mladi inovator iz Imotskog, svoj pametni bicikl stvarao u Posušju

20.10.2020.
u 20:50
Pogledaj originalni članak

Uz javni poziv za obuku za CNC programera/operatera, u prostorijama Tehnološkog parka Posušje održan je Dan otvorenih vrata. Javni poziv raspisan je u cilju pružanja novih znanja i radnih vještina potrebnih za obavljanje poslova operatera/programera na CNC strojevima za obradu metala i plastike, stručnog osposobljavanja radi pronalaska radnog mjesta ili samozapošljavanja nezaposlenih osoba te osiguravanja kvalificirane radne snage domaćim poduzećima, a zainteresirani kandidati imali su priliku dobiti odgovore na sve upite te vidjeti što je to Fondacija Tehnološki park i čime se bavi, navode iz Općine Posušje.

Stigla i računalna oprema

Fondacija je, naime, neprofitna organizacija čiji su osnivači Općina Posušje i JU Razvojna agencija ZHŽ-a HERAG, a osnovana je u cilju podrške tehnološkom razvoju gospodarstva u ZHŽ-u, podrške što široj primjeni CNC tehnologija u poduzećima, uvođenja u praksu gospodarstva ZHŽ-a svih novih informatičkih i komunikacijskih tehnologija, podrška razvoju svih oblika tehničke kulture, podrška školovanja učenika… Inače, sve moderne CNC strojeve koriste posuški srednjoškolci koji se školuju za CNC operatera, a ovim javnim pozivom Tehnološki park proširuje ponudu i kapacitete. Fondacija je u međuvremenu opremljena računalnom opremom te je sada spremna za prelazak na višu razinu, za početak kroz ove obuke, a u planu je uvođenje novih vrsta obuka, prvenstveno u razvijanju IT vještina kojih kronično nedostaje na tržištu rada.

Veliko zanimanje

Stipe Bešlić, voditelj Fondacije, predstavio je dosadašnji rad te plan nadolazećih obuka. Fondaciju je posjetio i Mario Knezović, ravnatelj SSŠ u Posušju s kojim Fondacija već dugo njeguje dobru suradnju kroz stručnu praksu koju posuški srednjoškolci obavljaju u Tehnološkom parku, ujedno i član UO Fondacije. Osobita zanimljivost bio je Mario Ljubičić, inovator iz Imotskoga, koji je u posuški Tehnološki park doveo svoj pametni električni bicikl. Mario je jedan od najpoznatijih mladih inovatora i dobitnik brojnih priznanja, a za njegov patent vlada izuzetno zanimanje mnogih uglednih tvrtki i institucija diljem Europe. - Osobito smo ponosni jer se Mario prilikom izrade dijelova ovog bicikla služio upravo našim Tehnološkim parkom, a nadamo se da će on i u budućnosti biti od pomoći Mariju, ali i svima drugima koji imaju dobre i inovativne ideje - ističu iz posuškog Tehnološkog parka. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.