veganski brend Rock’n’Raw

Marijine torte bez šećera, jaja, mlijeka... sve su popularnije u Hercegovini

20.01.2019.
u 12:43
Pogledaj originalni članak

Napraviti tortu koja ne sadrži aditive, gluten, mlijeko, jaja, rafinirani šećer... zvuči nemoguće, ali ne za Mariju Kostić, vlasnicu domaćeg veganskog brenda Rock’n’Raw - Mostar. Marija je četrdesettrogodišnja Bugojanka koja je odrasla u idiličnom okruženju malog mjesta Ričica. Diplomirala je pravo u Mostaru i radila u struci do prije nekoliko godina, ali je zbog obiteljskih obveza karijeru stavila na “stand-by” i posvetila se novootkrivenoj ljubavi – veganskom slastičarstvu, piše Večernji list BiH. 

Prirodne namirnice

Na pitanje što sadrže njezine slastice, ako su napravljene bez uobičajenih sastojaka, Marija kaže kako se proizvodi veganskog brenda Rock’n’Raw prave od koštičavog i suhog voća, kokosova i bademova mlijeka, kakaa, kakao-maslaca, kokosova ulja... Zaslađivači su datulje, med, javorov sirup, agavin sirup, kokosov šećer i sl. Kreme za tortice prave se od indijskih oraščića, avokada, kokosova vrhnja...

“To su sve prirodne namirnice koje, kad se kombiniraju, daju zanimljive okuse...”, objašnjava ova slastičarka. Iako je s brendom krenula nedavno, Marija već ima na desetke prepoznatljivih proizvoda. “Pravim sirove veganske slastice kao što su čokolada, čokoladne i voćne kuglice, torte, energetske pločice, biljna mlijeka, granole i sl. Sve navedene slastice zdrave su, napravljene od ‘živih’ namirnica biljnog podrijetla. Znači, u pitanju su prirodne, termički neobrađene namirnice koje su zadržale u sebi sva nutritivna svojstva”, objašnjava. Ističe kako čokoladu posebno voli te se pita tko ju zapravo ne voli. “Nedavno sam pročitala tvrdnju znanstvenika da konzumiranje čokolade može pomoći u zaštiti mozga od kognitivnog propadanja te da konzumiranje čokolade svakog dana pomaže u poboljšanju pozornosti, pamćenja i verbalne tečnosti. Pa se tako tamna sirova čokolada, koja je sama po sebi obogaćena antioksidansima i željezom, a budući da je termički neobrađena, ima visok postotak flavonoida, nameće kao pametan izbor za ljubitelje deserta”, objašnjava Marija koja svakodnevno na svojoj Facebook stranici Rock’n’Raw ima mnoštvo upita o proizvodima. Neki se samo informiraju o sastavu proizvoda, drugi pažljivo naručuju proizvode na čije se okuse tek trebaju naviknuti, dok su treći već redoviti kupci koje su osvojili okusi Marijinih proizvoda. Zato Marija naglašava da je još uvijek u fazi ispitivanja tržišta.

“Još je pretenciozno u ovom trenutku razmišljati o prepoznatljivosti na tržištu. Moj fokus za sada razrada je zanimljivih i uspješnih receptura i afirmacija u mikrotržišnim okvirima. Mislim da sam više u fazi ispitivanja tržišta nego njegova osvajanja. Tek neki sljedeći korak mogla bi biti dimenzija ozbiljnijeg izlaska na tržište i to će morati biti ‘drugi par rukava’ u smislu kapaciteta, marketinga itd.”, objašnjava Marija dodajući kako je vegansko slastičarstvo u BiH tek u povojima.

Naime, u posljednje vrijeme u svijetu raste trend zdravog načina života i sve više ljudi vodi računa o hrani, njezinu sastavu i podrijetlu. Stoga je sve više veganskih restorana i slastičarnica u kojima se mogu naručiti sirove slastice. Pa čak i obični restorani imaju ponudu takvih slastica. U BiH vlasnici ugostiteljskih objekata baš i nemaju sluha za takvo nešto. Teško je i vegetarijancima naći odgovarajući i zanimljiv obrok u restoranu, a kamoli bezglutenski obrok ili svježu salatu od organskog povrća. “Koliko je meni poznato, samo je jedan ugostiteljski objekt u Mostaru u kojem se može naručiti sirova torta... Sad, to može biti zbog male potražnje, neinformiranosti, neinventivnosti ugostitelja ili oni kojima je to potrebno nisu dovoljno glasni”, smatra Marija.

Kada je pak riječ o onima koji su njezini stalni kupci, Marija kaže da su to uglavnom osobe koje imaju intoleranciju na gluten, laktozu, kazein i sl., ali i oni koji žele probati nešto zdravo i novo. Ipak, vlasnica domaćeg veganskog brenda Rock’n’Raw voljela bi da ovih drugih bude više, da se ljudi zdravo hrane ne zato što moraju, nego zato što žele jesti zdravo. Sirovine za slastice nabavlja kod provjerenih dobavljača domaćeg voća te u specijaliziranim trgovinama zdrave organske hrane. “Sve namirnice koje mi trebaju mogu naći kod nas, samo je problem što su glavne namirnice potrebne za spravljanje ovih slastica poprilično skupe, što utječe i na cijenu gotovog proizvoda”, kaže Marija. A da bi proizvod ispao ukusan, treba smisliti recept. Najčešće ga smišlja Marija sama, ali na neke utječu i sami kupci.

Specijalizirana trgovina

“Inicijalna ideja dolazi ili iz osobne potrebe za nečim slatkim ili potaknuta željom kupca. Daljnji proces nastanka nove slastice je, vjerujem, sličan bilo kojem drugom kreativnom procesu - rad na varijacijama kroz minieksperimente i “izlete u nepoznato” sa sastojcima i načinima njihove obrade, dok ne postignem nešto čime sam zadovoljna. Onda to nešto sasvim novo dobije formu i ime. Najviše volim kad mi kupac kaže da pustim mašti na volju i tada obično napravim nešto novo i posebno”, jasna je Marija čija se osobna prehrana sastoji od svježih namirnica biljnog podrijetla, sjemenki, koštičavog i suhog voća od kojih pravi zelene kašaste sokove, biljna mlijeka, salate, pa i klasična jela u sirovoj varijanti - tipa sirovu sarmu, lazanje, tortilje i sl. Umjesto kruha jede dehidrirane krekere.

Kuha samo ono što baš nije jestivo u sirovoj varijanti, kao što su krumpir, slanutak, grah i sl. Ne jede meso, osim ponekad ribu, ni mliječne proizvode, brašno žitarica, rafinirani šećer... Ovakav način prehrane je, tvrdi naša sugovornica, rezultat osluškivanja tijela i njegovih potreba te reakcija na različite namirnice, budući da je imala niz zdravstvenih tegoba kojima sada nema ni traga. A kako je sve krenulo?

“Fokus na kvalitetu hrane započeo je od kada sam postala majka. Počela sam više razmišljati o hrani i onome što djeca jedu. Dijelom zbog toga, a dijelom zbog vlastitog zdravlja, dosta sam čitala i istraživala o tome i postala sam svjesna da bismo svi (mislim na cijelu civilizaciju) trebali preispitati svoju prehranu te sastav i podrijetlo namirnica. Jesti zdravu, prirodnu, organsku i živu (sirovu) hranu zdrav je razum, a ne pomodarstvo ili nešto rezervirano samo za one dubljeg džepa. U toj promjeni režima prehrane počela sam povremeno spravljati i poneki kolačić i tako je sve počelo. Na kraju sam, na nagovor bližnjih i prijatelja koji su imali priliku kušati moje slastice i iz puke znatiželje, odlučila pokrenuti stranicu Rock’n’Raw”, zaključila je Marija, koja ne isključuje ni mogućnost otvaranja specijalizirane trgovine svojih proizvoda u doglednoj budućnosti. Ipak do tada svi oni koji žele probati zdrave slastice mogu joj se obratiti na Facebook stranici Rock’n’Raw. •

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.