U RH nagradili projekt Prve OŠ Široki Brijeg

Mali čuvari jezične baštine znaju za kotulu, ali i kidisanje

Mali čuvari jezične baštine znaju za kotulu, ali i kidisanje
17.03.2023.
u 20:32
Pogledaj originalni članak

Prva osnovna škola Široki Brijeg u posljednje vrijeme postaje nadaleko prepoznatljiva po nastojanju ravnatelja i nekolicine njezinih djelatnika da nastavni proces učine što zanimljivijim svojim učenicima, piše Večernji list BiH.

Festival izvrsnosti

Tako su se oni, prije točno godinu dana, svi zajedno dobro zabavili te se pritom podsjetili što znače već pomalo zaboravljene riječi "kotula" (ženski odjevni predmet, suknja) i "ganjak" (hodnik, trijem), što označavaju glagoli "namečiti" (naviknuti) i "kidisati" (navaliti) te još mnogo toga iz bogate jezične baštine našega kraja, a sve to uz pomoć prvoga izdanja Naškog kviza "Rič po rič".

Posrijedi je originalan kviz prepoznavanja osebujnih hercegovačkih arhaizama, koji je veliki odjek doživio ne samo u kršnoj Hercegovini nego i u Republici Hrvatskoj. Naime, zahvaljujući nastavnicima - entuzijastima koji vode ovaj projekt, najveća širokobriješka škola osvojila je vrijednu donaciju Centra izvrsnosti Split, ali i pozivnicu za sudjelovanje na njihovu tradicionalnom Festivalu izvrsnosti početkom lipnja ove godine.

- Ako je knjižnica doista srce svake škole, tada školski knjižničar predstavlja žilu kucavicu kroz koju protječe sva učenička kreativnost, ponajprije ona likovna i literarna. A u korizmenom Mjesecu hrvatskog jezika mi iz Prve osnovne škole u Klancu odrekli smo se "backstagea", "stylinga", "refreshinga", "outfita", "sheranja" i svih drugih tuđih riječi. Umjesto njih, objeručke smo se uhvatili ukoštac sa starinskom "besidom didova i baba" te priredili ovogodišnje izdanje Naškoga kviza, na čiju su se nedavnu poluzavršnicu prijavile čak 22 natjecateljske skupine šestaša i sedmaša.

Svi oni temeljito su se pripremali za kviz kroz višesatne razgovore s najstarijim članovima svojih obitelji, no u samoj završnici bilo je mjesta samo za šest skupina. Pred svojim nastavnicima, navijačima i predstavnicima medija, u superfinalu Naškoga kviza "Rič po rič" 2023. titulu najuspješnijih čuvara hercegovačke jezične baštine ponijela je učenička skupina "Mongolska djeca" iz VII. b širokobriješke Prve osnovne škole.

Mjesec hrvatskoga jezika

Cilj ove uzbudljive manifestacije bio je isticanje važnosti očuvanja materinskog jezika, narječja i dijalekata, ali i upoznavanje mlađeg naraštaja s raskošnom hrvatskom jezičnom poviješću, a na koncu Mjeseca hrvatskoga jezika taj je cilj u potpunosti i ostvaren - poručuju zadovoljni nastavnici i organizatori nagrađenoga kviza Prve osnovne škole Široki Brijeg.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.