Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH

Ljubić se očitovao o izvještaju Valentina Inzka

Ljubić se očitovao o izvještaju Valentina Inzka
19.05.2017.
u 11:30
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubića očitovao se povodom Izvješća Visokog predstavnika Valentina Inzka Vijeću sigurnosti UN-a.

Visoki predstavnik OHR Valentin Inzko je u četvrtak, 18. svibnja, podnio redovito periodično izvješće Vijeću sigurnosti UN o Bosni i Hercegovini. Izvješće tretira mnoge događaje i odluke koje se odnose na mnoge političke subjekte, institucije i sektore u BiH u razdoblju od prethodnog Izvješća do danas.

"Za potpunije očitovanje biti će potrebita detaljnija analiza. Međutim, ono što smatram najvažnijim s hrvatskog stajališta u ovom Izvješću, tiče se dijela koji se odnosi, kako je navedeno u Izvješću na 'Ljubić case'. Iz Izvješća Visokog predstavnika, razvidno je da OHR ispravno razumijeva Odluku Ustavnog suda u smislu, da Ustavni sud izrijekom traži da Izborni zakon mora osigurati legitimitet hrvatskih delegata/izaslanika u Domu naroda Federacije, a što osporene odredbe Izbornog zakona onemogućavaju", navodi Ljubić.

Kako je naveo, ne stoje tvrdnje SDA (koje je Visoki predstavnik parafrazirao u Izvješću) da se Odluka Ustavnog suda može implementirati "manjim intervencijama u Ustavu Federacije" jer je Ustavni sud presudio da osporene odredbe Izbornog zakona nisu u skladu sa Ustavom BiH.

"Nadalje, Visoki predstavnik u Izvješću problematizira da se Izbori ne bi mogli kompletirati bez izmjena Izbornog zakona sukladno Odluci Ustavnog suda. I treće, na samom kraju razmatranja Visoki predstavnik implicira da ova Odluka Ustavnog suda zapravo ima izravan politički značaj i za implementaciju Odluke suda u Strasbourgu temeljem apelacije “Sejdić-Finci”, odnosno izbor članova Predsjedništva BiH, uzimajući u obzir obrazloženje Ustavnog suda u kojem se jasno navodi da je ostvarenje konstitutivnosti neodvojivo od mogućnosti da svaki narod bira svoje legitimne predstavnike, u Institucije Ustavom predviđene za zastupanje naroda, a Predsjedništvo B i H je svakako jedna od njih", navodi se u očitovanju Bože Ljubića.

Navodi u Izvješću, kako  "hrvatske stranke kontinuirano zagovaraju federalizaciju B i H" što bi prema Izvješću impliciralo dalju etničku podjelu Zemlje, ne stoje jer su hrvatski zahtjevi za federalizacijom, na liniji rezolucija EU parlamenta s ciljem uspostave stabilne i samoodržive BiH.

"Na kraju, nameće se pitanje koja je relevantnost ovog, jednog u nizu izvješća zadnjih nekoliko godina? Relevantnost ovog Izvješća će se mjeriti samo u mjeri u kojoj će oni kojima je Izvješće podneseno kao i oni koji ih na terenu BiH predstavljaju djelovati na harmonizaciji ustavnog i zakonskog položaja tri naroda u BiH koji je narušen upravo intervencija, visokih predstavnika . Izmjene Izbornog zakona na način kako su predložene od strane stranaka HNS BiH je prvi test", stoji na kraju očitovanja predsjednika Glavnog vijeća HNS-a BiH Bože Ljubiće povodom Izvješća Visokog predstavnika Valentina Inzka Vijeću sigurnosti UN-a.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.