NEMA ODMORA

Ljetovanje samo san: Većina radnika koristi odmor za dodatnu zaradu

Ljetovanje samo san: Većina radnika koristi odmor za dodatnu zaradu
11.06.2016.
u 21:07
U sindikalnim organizacijama kažu da mnogi radnici dane godišnjeg odmora koriste da zarade za dnevnicu i tako poprave financijsko stanje
Pogledaj originalni članak

Više od 70 posto radnika u gospodarstvu ne može si priuštiti bilo kakvo putovanje tijekom godišnjeg odmora, pokazala je anketa Saveza sindikata RS.

Većina zaposlenih u prometu, metalnoj industriji, poljoprivredi, građevinarstvu i trgovini o odlasku na more mogu samo sanjati. Zbog sve teže ekonomske situacije većina radnika u gospodarstvu odmore provodi kod kuće, a u sindikalnim organizacijama kažu da mnogi dane godišnjeg odmora koriste da rade za dnevnicu i tako poprave financijsko stanje, piše Blic. 

Za ljetovanje bi četvoročlanoj obitelji trebalo od tri do četiri plaće, koje su u gospodarstvu u prosjeku 500 KM.

Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalne industrije i rudarstva, kaže da većina radnika godišnje odmore umjesto na moru koriste da nađu dodatni posao.

“Radnici tijekom ljeta uglavnom rade poljoprivredne sezonske radove u poljopivredi, gdje kupe sijeno i kose za dnevnicu”, ističe Peulić.

S plaćom od 530 KM, koliki je prosjek primanja zaposlenih u metalnoj industriji, ne mogu se podmiriti osnovni životni troškovi četvoročlane obitelji, a oobito ne platiti ljetovanje.

“Osim što su plaće male, svaki treći radnik je ne dobije na vrijeme. Radnici moraju iskoristiti slobodne dane da nešto zarade jer ih na jesen čekaju izvanredni troškovi, kao što su polazak djece u školu, zimnica, ogrev…”, ističe Peulić.

Nebojša Đokić, predsjednik Sindikata prometa i veza RS, kaže kako je neizvodivo da radnici sa svojim primanjima otputuju bilo gdje.

“Većina radnika, posebno vozača, će godišnji odmor iskoristiti da rade dodatno i poprave koliko toliko sve težu financijsku situaciju”, kaže Đokić.

Ne odmaraju ni radnici u komunalnim djelatnostima i građevinarstvu.

“Zaposleni u komunalnim poduzećima nemaju dovoljno novca da putuju, a građevincima je još gore jer je tijekom ljeta sezona građevinskih radova, pa oni u tom razdoblju i ne mogu koristiti odmore, nego kasnije”, kaže Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata stambeno komunalnih i građevinskih djelatnosti.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti, kaže da će neki radnici na more otići da odmaraju, a neki da rade.

“Oni koji odu na ljetovanje će taj luksuz sigurno otplaćivati najmanje godinu dana”, kaže Savanović.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.