Izvezeno već 42 tone

Lješnjaci iz Posavine idu za Europsku uniju

Lješnjaci iz Posavine idu za Europsku uniju
22.02.2021.
u 15:56
Pogledaj originalni članak

Sweden/USAID FARMA 2 projekt podržao je Eko-Bosanku Posavina u nabavci opreme za čišćenje i sušenje lješnjaka, a kompanija je izvezla 42 tone suhog proizvoda u Hrvatsku.

Vlasnik firme Eko-Bosanka Posavina iz Dervente Pero Matić kazao je da je za uzgoj lješnjaka potrebno dosta vremena.

“Od trenutka kada pripremite zemlju i posadite sadnice, potrebno je sedam godina da lješnjak počne davati plod. Do tog trenutka imate samo troškove”, rekao je Matić.

Navodi da je Eko-Bosanka veliki poljoprivredni proizvođač. Osnovana 2007. godine, kompanija sada uzgaja žitarice na 1600 hektara. Od 2012. počela je saditi i lješnjake, a od tada je plantaža narasla na 200 hektara. U 2020. godini prvih zasađenih 35 hektara počelo je davati plod, 1,2 tone po hektaru. Sa 42 tone proizvoda sada su i zvanično u poslu sa lješnjacima.

Eko-Bosnaka je počela uzgajati lješnjake kako bi diverzificirala proizvodnju. Osim plantaže, ima i matičnjak gdje godišnje proizvede 60.000 sadnica lješnjaka, a pruža i usluge poput pripreme zemljišta, sadnje, ali i održavanja plantaža drugih uzgajivača.

“Još je desetak ljudi sa ovog područja odlučilo uložiti u proizvodnju lješnjaka. Imaju dodatnih 80 hektara koji su u različitim fazama razvoja, a mi u biti za njih upravljamo tim plantažama”, objašnjava Matić.

Navodi da je EU jedan od najvećih svjetskih uvoznika jestivih orašastih plodova, 40 posto globalnog uvoza, te da će sa sestrinskom firmom u Hrvatskoj Eko-Bosanka sve svoje lješnjake izvoziti u EU.

Matić planira proširiti plantažu na 500 hektara kako bi ostvario godišnje proizvodnju od 1.500 tona lješnjaka, priopćeno je iz Farma.ba

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.