Opasne dječje igre

Liječnici upozorili: Djeca petarde pale u ustima, opasne ozljede od eksplozije

Liječnici upozorili: Djeca petarde pale u ustima, opasne ozljede od eksplozije
27.12.2017.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

I ove blagdane obilježile su gužve u službama hitne pomoći te povećan broj intervencija. Kako doznaje Večernji list BiH od Kristijana Karlovića, dežurnog liječnika Hitne pomoći Mostar, najveći broj intervencija tijekom Badnjaka i Božića zabilježen je zbog neopreznog rukovanja pirotehnikom.

- Uglavnom je riječ o djeci mlađoj od deset godina. Naime, imali smo veći broj intervencija zbog djece koja petarde stavljaju u usta, potom ih zapale te im eksplodiraju u ustima ili u blizini usta - kazao je Karlović. 


Druge intervencije

Ističe kako se, na sreću, radilo uglavnom o lakšim ozljedama. - Budući da se radilo o slabijim petardama, djeca su uglavnom dolazila na intervenciju zbog izbijenog zuba i sličnih ozljeda - kaže liječnik Karlović pozivajući još jednom roditelje da obrate pozornost na djecu te da im ne dopuštaju rukovanje petardama i ostalim pirotehničkim sredstvima. Uz spomenute intervencije, liječnici Hitne pomoći imali su pune ruke posla zbog raznih viroza, dok intervencije zbog konzumiranja prevelikih količina hrane i pića očekuju u idućim danima. 
I s odjela Centra urgentne medicine Sveučilišne kliničke bolnice Mostar su nam kazali kako su najviše intervencija imali zbog ozljeda prouzročenih pirotehnikom.

- Ako izuzmemo nekoliko intervencija zbog ozljeda izazvanih petardama, ovi blagdani su protekli mirno, možda čak i najmirnije otkada postoji Centar urgentne medicine Sveučilišne kliničke bolnice Mostar - kaže glasnogovornica Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Adrijana Pandža.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije navode kako su tijekom blagdana zabilježena četiri slučaja razbojstava, odnosno oružanih pljački .

Veći broj prometnih nesreća

- Jedna je osoba smrtno stradala u zapaljenom objektu u Zaliku. Zabilježen je i određen broj prometnih nesreća - kaže Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije. Naglašava kako, na sreću, u prometnim nesrećama nije bilo ljudskih žrtava te još jednom poziva sve vozače da ne sjedaju za upravljač pod utjecajem alkohola. 
Pune ruke posla ovih dana imaju i djelatnici Granične policije. Naime, iz BiHAMK-a su upozorili kako se dulja zadržavanja bilježe na ulazu u Bosnu i Hercegovinu, odnosno na graničnim prijelazima Bosanski Brod, Bosanska Gradiška, Orašje, Velika Kladuša i Donja Gradina. Pojačan je promet vozila i na ostalim graničnim prijelazima, ali zadržavanja za sada nisu dulja od 30 minuta.

Pojačan je intenzitet prometa na cestama prema skijališnim centrima i zimskim izletištima. Pozivaju se vozači da voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje i zakonski obvezno, priopćeno je iz BiHAMK-a.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.