nako incidenta u sarajevu

Lavrov: Komšić i Džaferović rade po nečijem nalogu

Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
Lavrov: Komšić i Džaferović rade po nečijem nalogu
15.12.2020.
u 19:59
Pogledaj originalni članak

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov izjavio je u Beogradu da članovi Predsjedništva BiH, koji su danas odbili sastati se s njim, ''nisu samostalni i da očito rade po nečijem nalogu'', ali da ''taj incident nije suštinski za razvoj odnosa Rusije s narodima BiH''.

"Političari koji su donijeli tu odluku vjerojatno izražavaju interese ne većine svojih birača nego vanjskih snaga koje ne samo da nisu zainteresirane za razvoj rusko-bosanskih i rusko-srpskih odnosa, nego ni za to da zemlje Zapadnog Balkana realizaju pravo na uzajamno korisnu suradnju sa svim vanjskim partnerima", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi N1. 

Lavrov je kazao kako je prije nekoliko godina, kada je bio u posjetu Balkanu, uključujući BiH, tadašnja šefica europske diplomacije Federika Mogerini rekla da ta regija predstavlja "zonu interesa EU" i da svi drugi, uključujući Rusiju, "nemaju tu što tražiti".

"To je filozofija koja je duboko ukorijenjena u više europskih zemalja još od kolonijalnih vremena. Mi tu ne možemo ništa, ali neophodno je suprotstaviti se tom neprihvatljivom pristupu", naveo je ministar vanjskih poslova Rusije.

Lavrov je rekao kako je Rusija posvećena osnovnim principima Dejtonskog sporazuma, "prije svega što se tiče jednakosti" tri konstitutivna naroda i dva entiteta BiH.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su danas u Sarajevu sastati se s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom zbog, kako je navedeno u pojašnjenju, nepoštivanja institucija Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj izazvao je brojne reakcije. Vijest su prenijeli i brojni svjetski mediji.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

IJ
I ja tebi
18:56 16.12.2020.

Što je Lavrov s time htio reći : Da su glupi da ne mogu takvu odluku donesti sami.

LO
lokve
15:14 16.12.2020.

Naravno rade po nalogu onih koji će napraviti normalnu državu od BiH bez " veta i entiteta". A rus neka ide u svoje stepe ovo je Evropa, jes da u njoj nisu svi europejci već ima i prorusa, što se da iz priloženog vidjeti.

HA
Habuhabuhabu
20:37 15.12.2020.

Sad je pored diplomate i psiholog.