Potražnja za luksuznom robom

Lani uvezeno više od 10 milijuna KM zlata i dragulja

22.02.2019.
u 19:52
Pogledaj originalni članak

Za bogate, po običaju, nema krize. Dok većina stanovnika jedva sastavlja kraj s krajem, bogataši ne žale novac za luksuz. U BiH je lani potrošeno više novca za uvoz nakita, satova i automobila u odnosu na godinu ranije, piše Večernji list BiH.

Prodaja zlata, srebra i dragulja doživljava procvat, što potvrđuje podatak da je lani za uvoz ovih plemenitih metala i dragog kamenja u BiH potrošeno više od 10 milijuna maraka. Potražnja za zlatom, srebrom i draguljarskim predmetima u BiH konstantno raste te je samo u posljednje četiri godine uvezeno više od 38 milijuna KM ovih plemenitih metala, od čega je država kroz davanja zaradila 7,5 milijuna KM.

Službeni podaci

Uvoz se za četiri godine, prema podacima koje je portalu Capital dostavila Uprava za neizravno oporezivanje BiH, skoro udvostručio. Tako je 2014. uvoz zlata, srebra i draguljarskih predmeta iznosio 6,3 milijuna KM, koliko je iznosio i 2015., da bi godinu kasnije skočio na 6,9 milijuna. Značajniji rast uvoza ostvaren je 2017. kada je dostigao 8,2 milijuna KM, da bi lani nastavio rast na više od 10 milijuna KM. Od svih plemenitih metala, u prethodnoj godini najviše je uvezeno draguljarskih predmeta, kao i njihovih dijelova, i to u vrijednosti od čak 7,5 milijuna KM, dok je najmanje uvezeno predmeta od platine, svega 28.557 KM. Na osnovi carina od uvoza zlata, srebra i draguljarskih predmeta UNO je lani ostvario dva milijuna KM prihoda, dok su 2017. prihodi iznosili 1,7 milijuna KM. Vrijednost izvoza plemenitih metala iz BiH je varirala iz godine u godinu, pa je 2012. izvezeno oko 19 milijuna KM, da bi 2013. izvoz naglo porastao na čak 35 milijuna. Te godine zbog krize, ali i visoke cijene otkupa, velik broj građana odlučio je prodati obiteljsko zlato. Iduće godine izvoz pada za više od 20 milijuna KM, na svega 12 milijuna. U razdoblju od 2015. do 2017. izvoz zlata, srebra i draguljarskih predmeta nije se puno mijenjao i kretao se oko 10 milijuna KM, dok je lani blago porastao na 11 milijuna. Osim nakita, skupocjeni automobili su uobičajena meta građana dubljeg džepa.

Iznosi sve veći

Dok su ženama dijamanti najbolji prijatelji, vozači u BiH koji imaju novca sebi rado priušte neka od najboljih vozila na svijetu. Dokaz tome su i službeni podaci o top 10 najskupljih automobila koje UNO BiH objavljuje za svaku godinu. Vrijednost 10 najskupljih novih automobila uvezenih u BiH prošle godine iznosi nevjerojatnih 3,2 milijuna konvertibilnih maraka. Riječ je pet automobila porsche, četiri mercedesa i jedan ferrari. Vlasnici automobila nisu poznati, ali se zna da je vlasnik najskupljeg uvezenog vozila - porsche-911 GT2/coupe za svog ljubimca izdvojio vrtoglavih 510 tisuća maraka s porezom. “Naravno da građani BiH, između ostalog, uvoze i vozila koja su zaista skupa, pogotovo ako to uspoređujemo s običnim standardom građana u BiH. Mi smo tako u 2018. imali uvoz praktički dvaju porschea. Jedan je imao vrijednost od 443.000 KM, a uvoznik je na to još platio nešto više od 75.000 KM uvoznih davanja, odnosno carine i PDV-a”, kazao je Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO-a BiH.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.