Popis kandidata za predsjednika SDP-a 25. studenog

Lagumdžija gura Nikšića, a zagovornici kompromisa Bogićevića

Foto: VL FOTO
Lagumdžija gura Nikšića, a zagovornici kompromisa Bogićevića
22.11.2014.
u 10:07
Kandidati Nikšić, Pudarić, Helez, 
Bešlagić, Borić ...
Pogledaj originalni članak

Pred kadrovskim povjerenstvom Socijaldemokratske partije (SDP) BiH jučer se našlo više imena potencijalnih kandidata za novog predsjednika stranke, ali tko će doista ući u utrku za nasljednika Zlatka Lagumdžije, znat će se tek 25. studenoga kada je krajnji rok da se svi oni koje su kandidirale općinske organizacije SDP-a izjasne o tome prihvaćaju li kandidaturu.

Višesatno zasjedanje

Kadrovsko povjerenstvo je jučer nakon višesatnog zasjedanja potvrdilo kandidature Nermina Nikšića, Mahmuta Alagića, Hamdije Lipovače, Svetozara Pudarića, Zukana Heleza, Selima Bešlagića, Besime Borić i Ferhata Mustafića. Bogić Bogićević je također jedan od predloženih kandidata, ali se još uvijek čeka na njegovo očitovanje o kandidaturi.

Nema dvojbe da će aktualni čelnik stranke Zlatko Lagumdžija učiniti sve kako bi netko od njemu privrženih kandidata bio izabran i tako mu omogućio da i nakon odlaska s pozicije predsjednika utječe na politiku i poteze SDP-a. U tom kontekstu najčešće su se spominjala imena Nermina Nikšića i Damira Hadžića kao Lagumdžijinih glavnih igrača.

Činjenica da Hadžić nije kandidat dodatni je argument onima koji tvrde da je u Lagumdžijinoj režiji pao dogovor da Nikšić bude “zajednički kandidat” za predsjednika, a Hadžić za dopredsjednika. Novonastalu situaciju nastoje iskoristiti i drugi do jučer odani Lagumdžijini kadrovi poput Svetozara Pudarića i Zukana Heleza, ali njihovi izgledi su realno mali. To se, pak, ne bi moglo kazati za ambicioznog Hamdiju Lipovaču koji se uzda u potporu krajiških organizacija SDP-a.

Probleme mu stvara čelnik bihaćkog SDP-a Mahmut Alagić koji je u otvorenom sukobu s njim. On je također kandidat za predsjednika SDP-a, ali važi za autsajdera, baš kao i i Ferhat Mustafić i Besima Borić čija imena do jučer uopće nisu spominjana u kontekstu izbora novog predsjednika stranke. Denisa Bećirovića, predvodnika tuzlanske struje koji se prvi i vrlo otvoreno usprotivio organizaciji izvanrednog kongresa, nema među kandidatima.

Režiranje kongresa

On je to i najavio optužujući Lagumdžiju za režiranje kongresa. Lako je moguće da nakon kongresa Bećirović s istomišljenicima napusti SDP i osnuje novu stranku ili se priključi DF-u. Istinski ljevičari, uglavnom stari esdepeovci, zagovaraju kompromisno rješenje za očuvanje jedinstva stranke i to u liku Bogića Bogićevića ili Selima Bešlagića čiji bi izbor mogao “umiriti” i tuzlansku frakciju. No, nijedan od njih nije po volji Lagumdžiji i vjerojatno će on učiniti sve kako bi osujetio njihov izbor.     

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.