Šoping turizam

Kupnja u pograničnim područjima BiH i RH cvjetala do korone, sad se sve promijenilo

Kupnja u pograničnim područjima BiH i RH cvjetala do korone, sad se sve promijenilo
19.01.2021.
u 14:49
Pogledaj originalni članak

- Zašto kupnja namirnica u RH nije gospodarski interes i neka detaljno to objasne! Zar je manje vrijedno to što ću ja u Lidlu potrošiti tisuću kuna od nekog dvojca koji će sjesti na ručak i pričati o poslu, a možda ništa neće dogovoriti? Na kraju krajeva, BiH je gotovo korona-free zona - “izbombardirala” nas je i pitanjima, ali i svojim odgovorima poznanica koja je pročitala u Večernjaku priopćenje MUP-a RH kako kupnja namirnica u toj zemlji nije “gospodarski interes”. Ona sama do korone je bila redoviti gost u spomenutoj trgovini u Metkoviću. - U Lidlu kupim osnovne namirnice poput mlijeka, riže, tjestenine, konzervirane hrane..., odem do mora popiti kavu.

Obilazak trgovačkih centara

Provozam se do Makarske, Splita..., posjetim obližnje trgovačke centre. Na kraju imam i povrat poreza. Međutim, od ožujka prošle godine samo sam jednom bila u takvom šopingu - objašnjava nam blagodati takve kupnje. Naime, bh. građani koji obave kupnju veću od 750 kuna (oko 187 KM) i to izvezu iz područja EU-a mogu naknadno ostvariti povrat PDV-a plaćenog u Hrvatskoj. - Pravo na povrat PDV-a plaćenog u Hrvatskoj za dobra u vrijednosti većoj od 750 kuna po jednom računu mogu ostvariti hrvatski državljani i državljani drugih država EU-a, uz uvjet da im je prebivalište ili uobičajeno boravište u trećim zemljama. Roba mora biti namijenjena za osobnu potrošnju i potrošnju u kućanstvu - riječi su doktorice ekonomskih znanosti i jedne od najvećih stručnjakinja za financijsko pravo u RH Marije Zuber. Isti je razlog kupnje zbog kojeg se dolazi i iz Hrvatske u BiH. Orašje, Bihać, Grude, Čapljina... i druge pogranične prijelaze do pandemije su “okupirali” kupci iz Hrvatske. Ministarstvo gospodarstva USŽ-a do dolaska pandemije, ali i najezde migranata počelo je s razvojem tzv. šoping-turizma.

Krajina u strahu

– Komparativne prednosti za Bosnu i Hercegovinu su dolazak ljudi koji su dobri platiše i kupci, koji troše ovdje novac. Mi na izvjesan način povećavamo svoj izvoz, rješavamo pitanje raznih potrebnih dozvola za izvoz raznih roba na način da to možemo uraditi kroz trgovačku i turističku uslugu te uslugu maloga obrta ili maloga gospodarstva - govorili su prije nekoliko godina iz Sektora trgovine, turizma, ugostiteljstva, prometa i veza u USŽ-u. Nažalost, u proteklih godinu dana Krajinu je toliko toga poremetilo, a i ono vremena dok su mogli prelaziti granicu, žitelji Hrvatske nerado su to činili zbog straha od migranata. U Posavskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji ljetos je bila druga slika. Od Županje prema Orašju, čim je pandemija stagnirala, krenulo se po odjeću, obuću, ali i lijekove i zdravstvene usluge te gorivo. Na spremniku goriva napunjenom u BiH moglo se uštedjeti i do 20 KM. U ZHŽ-u, na ulasku u Grude s jedne strane supermarket, butici, trgovine svega i svačega... Omiljeno je to mjesto bilo Dalmatincima. - Kupi se mjesečna zaliha hrane i ako nekom od ukućana treba odjeća i obuća. Sve je ovdje - govorili su nam do prije nekoliko mjeseci kupci iz dalmatinskih gradova i susjednog Imotskog. Sada je slika drukčija. Granice povremeno izgledaju jezivo sablasno, a tek kamioni u tranzitu razbijaju tu sablast. - Valja ih vidjeti. Nekad smo bili nervozni zbog gužve i automobila i na trotoaru, a sad bismo sve dali da se vrati ono vrijeme - zaključuje trgovac dok gledamo prema granici u Gorici, u ZHŽ-u koji grabi prema statusu korona-free zone. Već 25. siječnja, ako se nastavi pad broja zaraženih, ograničenje kretanja više neće biti na snazi, a svi se nadaju i da će Hrvatska uskoro zbog pada broja zaraženih otvoriti granice. A trenutačno vrijedi ponoviti da gospodarski interes u kontekstu 12-satnog zadržavanja na području RH mora biti dokazan odgovarajućom dokumentacijom. - Primjerice, sastanak na kojem se očekuje potpisivanje ugovora o poslovnoj suradnji, a koji se zbog važnosti nije mogao drukčije planirati ili održati (online), a zahtijevao je fizičku prisutnost. Dakle, nikako se ne radi o kupnji uobičajenih životnih namirnica za potrebe kućanstva, već o suradnji poslovnih subjekata šireg i većeg gospodarskog značaja - istaknuli su u MUP-u za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.