KAMO IDE HRVATSKA

Kulturnjaci, znanstvenici, sindikalci i gospodarstvenici govore što znače rezultati izbora

07.07.2020.
u 11:02
Kao oporba u Saboru na poteze vladajućih reagirat će i koalicija Možemo! čiji su rezultati iznenađenje parlamentarnih izbora. Svojih sedam mandata proslavili su u Muzeju suvremene umjetnosti
Pogledaj originalni članak

'Sigurna Hrvatska' izborni je slogan koji je, u okolnostima neizvjesnih vremena i prijetećih zdravstvenih i gospodarskih ugroza, HDZ-u donio premoćnu pobjedu na netom okončanim parlamentarnim izborima te kontinuitet Vlade desnog centra. Što to znači za naše ugledne kulturnjake, znanstvenike, sindikalce, gospodarstvenike, hoće li novo-stara Plenkovićeva vlada iznaći rješenja za najcrnje scenarije, izboriti se s korupcijom i, dugoročno gledano, kamo to iduće četiri godine ide Hrvatska?

Promjena na bolje

– Osobno sam uvijek optimist, pa tako i na ove izbore gledam kao na nešto što možda nosi promjenu na bolje – kaže znanstvenik, molekularni biolog prof. dr. sc. Gordan Lauc, dodajući da prvi put nakon dugog vremena jedna stranka ima priliku samostalno sastaviti Vladu, što znači da neće biti potrebe za “trgovanjem” ministarstvima, a to je nešto gdje znanost i obrazovanje obično završi kao moneta za potkusurivanje.

– U zadnjoj vladi Ministarstvo znanosti i obrazovanja bilo je nešto poput opozicije unutar Vlade, što nikada nije dobro za ostvarivanje strateških ciljeva. Na žalost, od kraja mandata profesora Primorca Hrvatska nije imala jakog i utjecajnog ministra znanosti i obrazovanja i želim vjerovati da bi se to možda moglo promijeniti u ovoj Vladi. Vjerujem da smo u ovoj pandemiji koronavirusa svi shvatili koliko su važni znanosti i obrazovanje, te koliko je krhka strategija gospodarskog razvoja koja se temelji na tako osjetljivoj grani kao što je to turizam. U kriznim situacijama iznimno je važno imati stabilnu i jaku Vladu, a vjerujem da ćemo je nakon ovih izbora imati – kaže Gordan Lauc.

Pitate li Milana Trenca, hrvatskog ilustratora, crtača stripova i filmskog redatelja, potop SDP-a smatra u neku ruku pozitivnim jer smatra da su im birači poslali poruku da čelništvo te stranke nema ni sposobnosti ni vizije.

– Dakle, nisam glasač HDZ-a i desnice, ali Plenković je sposoban političar. Pa, ipak bojim se iduće četiri godine HDZ-ove vlasti jer je moguće da su protekle četiri godine bili socijalno osjetljiviji samo zato što su željeli potporu i da će naredni mandat početi uvoditi nekakav zvjerski kapitalizam i provoditi mjere koje će nas gurnuti prema manje socijalno pažljivoj i manje transparentnoj državi. Nadam se da će taj njihov pokušaj da budu građanska centristička stranka biti uspješan i da ćemo u budućnosti imati opciju relativno prihvatljive građanske desnice i građanske ljevice. Ako bi nam to uspjelo i ako HDZ iduće četiri godine ne shvati kao pravo da radi što hoće, ako i dalje budu odgovorni, smanji li se korupcija, možda ćemo i preživjeti – zaključio je Milan Trenc. 

Poduzetnik Ivan Miloloža, pak, kaže kako se, s obzirom na ponudu na političkom tržištu, Hrvatskoj od Plenkovićeve Vlade ništa bolje nije moglo ni dogoditi.
– Ne tvrdim da je ovo idealna Vlada, ali moćnost kontinuiteta dobra je za Hrvatsku. Realno bi se bilo tko drugi umjesto premijera Plenkovića našao u vrlo teškim problemima. Plenković se suočio već početkom godine sa zdravstvenom ugrozom i duboko je involviran u problematiku – kaže Miloloža. – Ako me pitate je li vlada mogla više učiniti za gospodarstvo, želim istaći da nisam član ni jedne stranke, ali osobno mislim da Vlada s pozicije državnog proračuna nije mogla učiniti više. Mogu samo vjerovati da se eskalacija virusa neće dogoditi i vjerujem da će se naći lijek, ali i mi sami moramo biti svjesni da moramo raditi. Ne možemo se zatvoriti u kuću i ne raditi, već se moramo naviknuti na novonastalu situaciju, biti odgovorni i produktivni. Znam da će ova zdravstvena kriza možda ugroziti gospodarstvo, ali ovo je prilika za reforme, ključne gospodarske rezove. Nadam se da Hrvatska ide u tom pravcu – zaključio je Ivan Miloloža.

Nužno veliko pospremanje

Sindikalist Krešimir Sever, pak, kaže kako vrijeme koje dolazi sasvim sigurno neće biti dobro ni za koga, ni za vlast ni za građane pa ni za one koji se brinu o zaštiti radničkih prava. – Mislim da je Hrvatskoj potrebno veliko pospremanje. Nova vlast mora se odmaknuti samo od interesa poslodavaca, jer mi sindikati smo u pravilu dovođeni pred svršen čin. Nas se nije slušalo ni kada je riječ o mirovinskoj reformi, pa smo na kraju morali skupljati potpise. Ako opet krenu takvim pravcima, bilo da je riječ o mirovinskom sustavu ili o zakonu o radu, morat ćemo ponovno na referendumima izboriti ono što ne uspijevamo za pregovaračkim stolom te kombinirati prosvjede i štrajkove, ako vlast ne krene s nama u ozbiljne razgovore – rekao je sindikalist Krešimir Sever.

Odvjetnik Veljko Miljević kaže da su se izbori raspleli na najbolji mogući način za Plenkovića, ali i za Hrvatsku jer je njegova Vlada dosad uspijevala donijeti ekonomsku stabilnost.

– Kontinuitet vlasti je u okolnostima koronakrize dobar za stabilnost države u ovom trenutku, ali korupcija se mora istrijebiti. Pravosuđe je nekvalitetno i prisutna je korupcija, apsolutno, i zato se Plenković s time mora uhvatiti, tu se moraju dogoditi promjene. Premda dosad za to nije imao snage, eto mu prigode iduće četiri godine – zaključio je Veljko Miljević

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.