Pandemija utjecal i na potrošnju sredstava

Kulturnjaci i sportaši zbog korone nisu uspjeli potrošiti odobreni novac

Kulturnjaci i sportaši zbog korone nisu uspjeli potrošiti odobreni novac
08.03.2021.
u 20:05
Pogledaj originalni članak

Dio sredstava koja je Vlada Federacije dodijelila prošle godine korisnicima po osnovi naknada za priređivanje igara na sreću za promoviranje kulture i promicanje razvoja profesionalnog i amaterskog sporta, nije opravdan na propisani način. A razlog je pandemija koronavirusa, koja je utjecala na mnoge aktivnosti, pa i u toj oblasti, piše Večernji list BiH. 

Obavijest za korisnike

Informaciju o tome Federalno ministarstvo kulture i sporta dostavilo je Vladi, a u tom dokumentu navode se i razlozi zbog kojih neki od korisnika odobrenih sredstava nisu ispunili svoje obveze. U informaciji se podsjeća kako je temeljem javnog poziva za oblast “Promoviranje kulture” zaključeno 96 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 296.706 KM, a za oblast “Promicanje razvoja profesionalnog i amaterskog sporta u cilju povećanja sredstava fonda za nagrađivanje za istaknute sportske rezultate” 62 ugovora u iznosu od 200.000 KM. Federalno ministarstvo financija svim je korisnicima uplatilo sredstva, osim udruzi Gradski dječji zbor “Slavuj” Tuzla, kojem su za projekt “Majski cvijet” bila odobrena financijska sredstva u iznosu od 3000 KM iz oblasti “Promoviranje kulture”. Naime, direktorica festivala Renata Bagarić je početkom srpnja prošle godine informirala Ministarstvo kulture i sporta FBiH kako zbog situacije s koronavirusom nisu bili u mogućnosti realizirati projekt u svibnju 2020. godine, pa su prinuđeni odgoditi ga za svibanj 2021. godine. Stoga, nisu u mogućnosti izvršiti ni obveze iz ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava te je on vraćen nepotpisan. Ministarstvo je početkom prosinca na svojoj internetskoj stranici obavijestilo korisnike sredstava s kojima su sklopljeni ugovori o dodjeli sredstava u 2020. godini, a kojima je određen rok za realiziranje projekta do 31. prosinca 2020. godine, kako, ako zbog epidemiološke situacije izazvane koronavirusom nisu u mogućnosti realizirati projekt do tog roka i dostaviti izvješće o njegovu realiziranju, mogu uputiti zahtjev za produljenje roka za realiziranje projekta. Iz oblasti “Promoviranje kulture” je, od 95 potpisanih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, 87 korisnika opravdalo ta sredstva, a 2 korisnika uopće nisu dostavila izvješće o namjenskom utrošku sredstava, što iznosi 92% opravdanih sredstava. Od 87 korisnika koji su opravdali sredstva, 10 ih nije ispoštovalo obvezu dostave izvješća o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava.

Produljenje ugovora

Inače je propisano kako, ako korisnik ne dostavi izvješće o utrošku sredstava do kraja godine ili dodijeljena sredstva utroši suprotno propisanim kriterijima, neće moći ostvariti pravo na dodjelu sredstava iz igara na sreću u iduće tri godine. Ukupno šest korisnika uputilo je zahtjev za produljenje roka za realiziranje projekta u 2021. godini te je Ministarstvo kulture i sporta s njima zaključilo anekse ugovora. Iz oblasti “Promicanje razvoja profesionalnog i amaterskog sporta u cilju povećanja sredstava fonda za nagrađivanje za istaknute sportske rezultate”, od 62 potpisana ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, 52 korisnika opravdala su dodijeljena sredstva, što iznosi 84% opravdanih sredstava. Od 52 korisnika koja su opravdala sredstva, pet ih nije ispoštovalo obvezu dostave izvješća o namjenskom utrošku sredstava. Ukupno deset korisnika uputilo je zahtjev za produljenje roka za realiziranje projekta u 2021. godini te su i s njima zaključeni aneksi ugovora u kojima se rok produljuje do kraja ove godine. •

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.