Čavara:

Kulturna društva čuvaju od zaborava kulturnu i povijesnu tradiciju i baštinu svih naroda u BiH

Kulturna društva čuvaju od zaborava kulturnu i povijesnu tradiciju i baštinu svih naroda u BiH
02.06.2022.
u 16:35
Pogledaj originalni članak

Dana 2. lipnja 2022. godine u Sarajevu, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara razgovarao je s predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ Nikolom Čičom i s predsjednikom Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Sanjinom Kordićem.

Razgovarano je o radu navedenih kulturnih društava, njihovom značaju za očuvanje kulturne i povijesne tradicije naroda u Bosni i Hercegovini, kao i o međusobnom poštovanju, razumijevanju i suradnji. Sugovornici su se i dotaknuli određenih problema s kojima se ova kulturna društva susreću u svom radu, te razmotrili moguća rješenja.

Predsjednik HKD „Napredak“ Nikola Čiča istaknuo je kako je HKD „Napredak“ temeljna kulturna ustanova bosanskohercegovačkih Hrvata i ima za cilj očuvanje i jačanje hrvatske nacionalne svijesti o Bosni i Hercegovini i promicanju kulturne baštine uopće. Također, osvrnuo se i na svečanost obilježavanja 120 godina od osnutka HKD „Napredak“, istaknuvši kako je HKD „Napredak“ u proteklom razdoblju napredovao u svim oblastima svog djelovanja.

Predsjednik BZK „Preporod“ Sanjin Kordić istaknuo je kako su projekti, programi i aktivnosti iz oblasti kulture, te kulturni i identitetski rad i djelovanje Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ dio duge izuzetno vrijedne tradicije ove temeljne i najstarije organizacije kulture i identiteta Bošnjaka, odnosno bošnjačke kulturne matice, koja u svakom novom povijesnom trenutku nastoji na primjeren način odgovoriti na potrebe i izazove kulture i identiteta Bošnjaka kao naroda i države Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istaknuo je značaj potpore opstojnosti i radu kulturnih društava koja štite i promoviraju kulturnu raznolikost i dijalošku dimenziju multikulturalnosti Bosne i Hercegovine, te čuvaju od zaborava kulturnu i povijesnu
tradiciju i baštinu svih naroda u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.