još nije dogovoreno

Kuda će prolaziti autoput Sarajevo - Beograd?

Foto: Ilustracija
Kuda će prolaziti autoput Sarajevo - Beograd?
13.05.2017.
u 21:47
Pogledaj originalni članak

Kuda će prolaziti autoput Sarajevo- Beograd? Strateškim dokumentima predviđena su tri moguća pravca, a na BiH razini još bez konkretnog dogovora. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić priželjkuje da dionica većim dijelom prolazi kroz Federaciju, dok srpski predstavnici traže trasu preko Romanije i istočnog dijela Srpske, javlja RTRS. 

Strateškim dokumentima, kaže ministar prometa i veza RS, Neđo Trninić, obuhvaćena su tri moguća pravca. 
Jedan od njih bila bi brza cesta od Istočnog Sarajeva, Sokoca, Rogatice, pa do graničnog prelaza Vardište. 
Drugi mogući pravac je od Doboja, preko Tuzle i Zvornika za Loznicu, i treći pravac, od Vukosavlja do Brčkog i od Brčkog do Bijeljine. 

Resorni ministar stava je da su sve tri mogućnosti za RS prihvatljive, ali je pitanje hoće li biti dogovora u Sarajevu. 

"Na ovaj način kako se radi u Sarajevu, a ne usvoji se Zakon o trošarinama, pitanje je hoće li doći do realizacije, jer koče realizaciju infrastrukturnih projekata. A to je vezano i za financije. Zakon o trošarinama je i predložen i predviđen za financiranje infrastrukturnih projekata", naglasio je Trninić. 

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kaže kako je čuo do sada 20 različitih verzija. Dvije ili tri najoptimalnije će ostati, naveo je Zvizdić i dodao da jednostrana odluka nije moguća. Građanima BiH i Srbije obećava kako će uskoro čuti konačnu odluku o trasi, a nada se brzom dogovoru sa Srbijom. 

"Ja ću reći osobni stav da je za BiH u ekonomskom i razvojnom smislu mnogo adekvatnija, korisnija, dugoročno iskoristivija trasa koja bi povezala Sarajevo preko Žepča, Tuzle i Bijeljine s Beogradom, jer bi toj trasi inkliniralo više od 700.000 ili 800.000 ljudi", izjavio je Zvizdić. 

Dok Zvizdić predlaže put preko Tuzle i Bjeljine, ili Sarajevo-Pale - Goražde, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović do Beograda bi drugom rutom. 

"Ja preferiram drugu rutu onu kojom bi i premijer Srbije Vučić, znači od Beograda na Užice, a od Sarajeva preko Sokoca i Rogatice na Višegrad", istaknuo je Šarović. 

Naime, gradnja auto-puta Beograd - Sarajevo pomoći će povezivanju građana, ali i gospodarstva. Dužina trase na kojoj bi bili izvođeni radovi je oko 160 kilometara. Prema procjenama auto-put Beograd–Sarajevo iznosit će oko 800 milijuna eura.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.