Poskupljenja u novoj...

Kućanstvima prosječno skuplja struja za 2,95 KM

Foto: 'Zoran Grizelj VLM/PIXSELL'
Kućanstvima prosječno skuplja struja za 2,95 KM
23.12.2014.
u 11:53
Pogledaj originalni članak

Računi za električnu energije za kućanstva od početka sljedeće godine za korisnike Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne bit će veći za skoro dva posto, dok će se na području Elektroprivrede BiH, koja pokriva većinska bošnjačka područja, cijena povećati za 4,33%, priopćeno je nakon jučerašnje sjednice Regulatorne komisije za električnu energiju Federacije BiH (FERK). Istodobno, cijena električne energije za ostale potrošače, uključujući i one koji se opskrbljuju na višim naponima će biti niža za 3,59% na području EP HZHB, a na konzumnom području EP BiH je povećana cijena i drugim potrošačima 0,88%. 
FERK je jučer praktično odobrio zahtjev dvaju elektroprivrednih poduzeća koja su po svojoj metodologiji zatražila povećanje cijene električne energije.

Tržišna cijena

Iako se očekivalo da će s liberalizacijom tržišta doći do snižavanja cijene električne energije, to nije realno očekivati jer kućanstva plaćaju tzv. socijalnu, a ne tržišnu cijenu električne energije. S obzirom da svi drugi potrošači plaćaju značajno višu cijenu električne energije, a da su kućanstva na taj način praktično subvencionirana, ističe članica FERK-a Sanela Pokrajčić, nije realno očekivati snižavanje cijene nego povećanje. 
 Objasnila je kako je sadašnja cijena od 14,8 feninga po kilowatsatu za kućanstva nerealna, te da gospodarstvo plaćanjem iznad 22 feninga po kWh subvencionira kućanstva. Naputci Europske komisije, koju su prihvatile federalne vlasti nalažu da se ove cijene izjednače, što znači da bi se cijena električne energije trebala povećati najmanje 20 posto za kućanstva.     

Ostatak članka čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.